Hradec Králové: K zápisu do prvních tříd přišlo 19 ukrajinských prvňáčků

13.06.2022 16:48 | Tisková zpráva

V pátek probíhaly na všech sedmnácti hradeckých základních školách zápisy do prvních tříd pro ukrajinské děti, celkem přišlo 19 budoucích prvňáčků. Všechny děti budou moci být přijaté k řádnému vzdělávání. Vzhledem k tomu, že některé školy nepřijmou žádného ukrajinského žáka a dvě školy zaznamenaly vyšší počet žádostí, uskuteční se v tomto týdnu dohadovací řízení, kde bude konečné umístění dětí vyřešeno.

Hradec Králové: K zápisu do prvních tříd přišlo 19 ukrajinských prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Předpokládali jsme, že nám k zápisům dorazí přibližně 40 – 60 ukrajinských dětí, takže výsledných 19 žádostí nás poněkud překvapilo. Je možné, že někteří Ukrajinci se se svými dětmi již vrátili domů nebo se rozhodli vydat do jiného města. Pro nás to znamená, že vzhledem k nízkému počtu žádostí budeme moci všechny děti bez problémů přijmout k řádnému vzdělávání. Je ale otázkou, jaké bude to skutečné číslo v září. Vzhledem k situaci by mohlo ještě dojít k poklesu,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Pro ukrajinské děti nevzniknout v hradeckých základních školách žádné speciální třídy, děti budou začleněny do běžných tříd.

Nejvíce ukrajinských prvňáčků se hlásilo do Základní školy Mandysova a Základní školy Pouchov, pokaždé jsou to čtyři zájemci. „Většinou školy u zápisu registrovali jen jednoho žáka, ale v šesti školách nebyl u zápisu nikdo. To se týkalo například ZŠ Kukleny, ZŠ Úprkova nebo ZŠ Plotiště,“ dodává primátor. Zápis se uskutečnil na všech sedmnácti hradeckých základních školách zřizovaných městem. Školy musely přijímací řízení uskutečnit ze zákona, jeho průběh byl ale na ředitelích.

V hradeckých základních školách bylo od začátku vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu přijato více něž téměř 270 dětí, část z nich už ale v průběhu posledních týdnů školy opustila. Nyní studuje v základních školách přibližně 240 ukrajinských žáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…