Hradec Králové: K zápisům do škol přišlo přes tisíc dětí

28.01.2012 14:45

Školní práh při pátečních a sobotních zápisech do základních škol zřizovaných městem překročilo 1036 dětí. Do sedmnácti městských základních škol by po započtení 123 doposud podaných žádostí o odklad povinné docházky mělo v září nastoupit 913 dětí, které budou rozděleny do čtyřiceti tříd.

Hradec Králové: K zápisům do škol přišlo přes tisíc dětí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Všechny základní školy ještě před zápisem připravily dny otevřených dveří či podobné akce, jejichž cílem bylo představit rodičům i dětem prostředí a nabídku školy. Orientaci v nabídce pomohla usnadnit i městem vydaná publikace pro rodiče budoucích prvňáčků.

Se změnou školského zákona je změna i v oznámení přijetí žáka do základní školy. Rodiče budoucích prvňáčků obdrželi u zápisu registrační číslo, pod kterým je žák po celou dobu přijímacího řízení evidován. Výsledky o přijetí prvňáčka budou ředitelem školy oznámeny do třiceti dnů ode dne konání zápisu. Jednak vyvěšením registračních čísel na úřední desce školy, nebo na jiném obvyklém místě určeném pro vyhlášení správních rozhodnutí, ale i způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to po dobu 15 dnů. Písemnost se považuje za doručenou patnáctým dnem po vyvěšení.

Další změnou je doložení žádosti o odklad povinné školní docházky. Pokud rodiče žáka po dovršení šestého roku věku požádají o odklad povinné školní docházky z důvodu nedostatečné tělesné nebo duševní vyspělosti, doloží svoji žádost o odklad povinné školní docházky posouzením příslušného školského poradenského zařízení a posudkem odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Další zajímavostí je, že rodiče či zákonní zástupci dětí obdrželi u pátečních a sobotních zápisů formuláře potřebné pro vydání městské karty. Městskou kartu nabízejí základní školy, jejichž zřizovatelem je město, ze svého rozpočtu již čtvrtým rokem. Žádosti o bezplatné vyhotovení karty budou přijímat ředitelé škol do konce dubna, žáci kartu obdrží v září v první školní den.

„Městskou hromadnou dopravu využívají k cestování do školy či zájmových kroužků už ti nejmenší, a díky kartě je jízdné cenově výhodnější. Městskou kartu mohou děti navíc využít ve formě elektronické peněženky například na úhradu vstupného na koupaliště Flošna,“ řekla Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit královéhradeckého magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…