Hradec Králové: Konec roku povolá do služby více strážnic a strážníků

23.12.2015 8:25

Zatímco si mnozí lidé užívají své zasloužené dovolené a odpočívají, nedá se totéž říci o drtivé většině žen i mužů, kteří slouží u městské policie v Hradci Králové.

Hradec Králové: Konec roku povolá do služby více strážnic a strážníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kromě dohledu nad dodržováním veřejného pořádku kontrolují už od počátku prosince prodeje zábavní pyrotechniky, dohlížejí na probíhající peněžní sbírky nebo střeží městské lesy před náporem zlodějů vánočních stromků. Nejvíce práce však mívají zpravidla na Silvestra. I letos si tak muselo klidné Vánoce a odpočinkový konec roku odříci více strážnic a strážníků, kteří budou ve službě.

Nejvíce práce mají hlídky každoročně na Silvestra. „Do služby jsme jich povolali hned o několik navíc, protože i letos očekáváme, že se do města sjede více lidí, kteří budou oslavovat příchod nového roku v ulicích až do ranních hodin. Více hlídek se bude snažit poslední den v roce rovněž standardně zabezpečit veřejný pořádek,“ říká ředitel městských strážníků Miroslav Hloušek. Silvestrovské oslavy se odehrávají nejen v centru města, ale prakticky po celém Hradci Králové.

Ani druhý den, kdy dorazí v odpoledních hodinách na Velké náměstí tisíce lidí vítat příchod nového roku, strážníci ve službách nepoleví. Ve spolupráci s hasiči, záchrannou službou a policisty budou například dohlížet na špatně zaparkovaná vozidla v okolí historického centra, která by mohla znemožnit průjezd třeba hasičům či lékařům. „Apelujeme na všechny řidiče, aby svými zaparkovanými vozidly nepůsobili potíže projíždějícím vozům hasičů, záchranky či policie a aby dodržovali pravidla silničního provozu tak, abychom se v první den roku 2016 vyhnuli nepříjemným situacím. Hlídky městských strážníků, které budou ve službě, rády poradí všem zásobovacím vozidlům a dopravní obsluze, jak a kdy se centrem města mohou kam dostat,“ uzavírá Miroslav Hloušek. Celý novoroční den bude možné v okolních prostorách s parkovacími automaty (Gayerova kasárna, zimní stadion, Orlické a Eliščino nábřeží) parkovat zdarma, občané však musejí počítat s některými omezeními v dopravě na Velkém náměstí, kde bude parkování vozidel upraveno.

Každý rok se lesníci setkávají s nenechavci, kteří si přijdou do lesa pro vánoční stromek s pilkou. Vzhledem ke značnému pohybu lesníků a strážníků po hradeckých lesích, se však jedná spíše o jednotlivce. „Strážníci kontrolují, zda člověk, který si z lesa odnáší stromek, má povolení k řezu od lesníků, či paragon o jeho nákupu. Ve vybraných lokalitách, kde byly v minulosti zaznamenány krádeže stromků, používá městská policie také fotopasti,“ upřesňuje mluvčí strážníků Eva Kněžourová s tím, že případnému pachateli hrozí na místě pokuta do jednoho tisíce korun, v případě opakovaného jednání strážníci případ předávají kvůli podezření ze spáchání trestného činu Policii České republiky. Namátkové kontroly budou dvoučlenné hlídky strážníků provádět až do Štědrého dne.   

Součástí novoročních oslav je i zábavní pyrotechnika. Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely má svá jasná pravidla, na něž strážníci veřejnost i touto cestou upozorňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…