Hradec Králové: Lízátka se chystají na svůj comeback

21.11.2022 12:59 | Tisková zpráva

Stavba multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové byla zahájena v únoru letošního roku a stavební práce zatím pokračují podle stanoveného harmonogramu.

Hradec Králové: Lízátka se chystají na svůj comeback
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nyní čeká stavbaře překonání dvou důležitých milníků, kterými jsou dokončení monolitické konstrukce a navrácení ikonických „lízátek“ na jejich původní místo. Pokud plány nepřekazí počasí, mělo by se tak stát již v polovině prosince.

„Lízátka, neboli typické osvětlení nad fotbalovým stánkem, jsou dominantou celé multifunkční arény. Během výstavby byla všechna postupně sundána a v rámci repase byly vyměněny zkorodované a narušené části a díly. Došlo také k osazení patek a styčníků pro podpěry zajišťující statickou stabilitu konstrukce. Dále bylo třeba upravit a doplnit konzoly pro namontování nových LED reflektorů. Finálním krokem je provedení jejich nové povrchové úpravy,“ vysvětluje Lukáš Řádek, náměstek primátorky pro oblast městských investic.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

Pokud i nadále půjde vše podle plánu, měla by se lízátka vztyčit nad stadionem již v polovině prosince, a to za pomoci mobilního jeřábu s nosností až 250 tun a dalších tří menších jeřábů. Jeden z nich bude zajišťovat umístění patky do správné pozice, pomocí dalších dvou budou světelné stožáry namontovány směrem k tribunám. Do ukončení stavebních prací budou na lízátkách svítit pouze malá bezpečnostní světla pro letecký provoz, plně rozzářit by se měla až během léta v příštím roce.

Ještě před návratem lízátek dojde k překonání dalšího výrazného stavebního milníku, a tím je dokončení nosné monolitické konstrukce. „Ta bude hotova do konce listopadu. Postupně již také provádíme demontáž věžových jeřábů, které byly řadu měsíců dominantou staveniště. Vedle monolitů se momentálně pracuje i na kanalizaci pod tribunami, probíhá realizace rozvodů vzduchotechniky v západní tribuně a také pokládka hydroizolace na střeše této tribuny. V interiérech pokračuje výstavba svislých zděných konstrukcí a připravuje se montáž oken,“ uvádí Daniel Novotný, ředitel oblasti ze stavební společnosti Strabag. Na stavbu jsou v těchto dnech postupně také naváženy ocelové díly, z nichž se montují konstrukce střechy tribun.

Pracuje se i na okolí budoucí fotbalové arény. Momentálně probíhá výstavba inženýrských sítí, konkrétně vodovodu, dešťové a splaškové kanalizace. Rýsují se již také komunikace. Na základě 3D modelu pracují stroje na rovnání zemní pláně a následné stabilizaci budoucích příjezdových a obslužných cest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…