Hradec Králové: Mateřskou školu má již teď jistou zhruba 800 hradeckých dětí

16.06.2022 11:07 | Tisková zpráva

V Hradci Králové mohou děti ve věku od 3 do 5 let navštěvovat jednu z 33 městských mateřských školek. V polovině května probíhaly do těchto školek zápisy, a až na výjimečné případy se na všechny děti, které splnily podmínky přijetí, dostalo.

Hradec Králové: Mateřskou školu má již teď jistou zhruba 800 hradeckých dětí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V novém školním roce má nastoupit do školek kolem 800 dětí. Počty ale ještě nejsou finální, ty bude město znát až na začátku nového školního roku. Výsledky zápisů na svém včerejším zasedání projednávala také rada města.

„Ačkoliv do mateřských škol dorazilo více než 1460 žádostí o přijetí, tak finální rozhodnutí zatím obdrželo pouze 791 dětí. Počet rozhodnutí oproti podaným žádostem je výrazně menší, jelikož rodiče mohli podávat více přihlášek do různých mateřských škol a vznikaly tak duplicity,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek.

Rozhodující pro přijetí dítěte do mateřské školy je splnění několika kritérií jako jsou věk, spádová oblast a sourozenec ve školce. „Zamítnuto bylo přibližně 500 žádostí. Většinou se jednalo o takové případy, kdy nebylo splněno věkové kritérium pro přijetí. Zhruba 170 žádostí také bylo z některých škol vzato zpět, jelikož se dítě již dostalo na jinou školku,“ dodává primátor.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí

Nejvíc dětí bude přijímat hradecká mateřská škola Kampanova, která naplnila svou kapacitu 70 dětí. Nejméně dětí, celkem jedenáct, by mělo nastoupit do mateřské školy v Malšově Lhotě. Finální čísla zápisů bude mít město k dispozici až koncem září letošního roku.

Celkem devět dětí by mělo být podle splněných kritérií přijato do mateřské školky, ale bohužel na ně nevystačily kapacity spádové školky. „Máme povinnost ze zákona dítě přijmout a pokud to z kapacitních důvodů spádové školy není možné, budeme hledat jiné řešení. S rodiči budeme v kontaktu a chceme s nimi individuálně diskutovat další možnosti,“ říká vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže Magistrátu města Hradec Králové Zbyněk Bárta s tím, že dětem bude nabídnuto místo v jiné mateřské školce. „Není to poprvé, kdy k takové situaci došlo, ale pokaždé se ji zdárně podařilo vyřešit,“ doplňuje Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …