Hradec Králové: Město hledá alternativní možnosti likvidace plevele

29.06.2019 9:41

Město Hradec Králové chce rozšířit možnosti v likvidaci plevele a v rámci údržby své zeleně a místních komunikací hledá vhodné nové či alternativní nechemické postupy.

Hradec Králové: Město hledá alternativní možnosti likvidace plevele
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Na dlážděné ploše u Stříbrného rybníku došlo k prezentaci a testování různých technologií bez použití herbicidů. Do několika týdnů bude prvotní úspěšnost jednotlivých metod vyhodnocena, místo pak bude sledováno i nadále. Akci pořádaly technické služby na základě požadavku města.

„Snahou je nalézt postupy, které budou šetrné k životnímu prostředí a zároveň budou účinné. Technologie by měly být vázané na použití jiné látky než glyfosátu, který má podle řady studií nežádoucí účinky pro lidské zdraví. Po dnešním testování jsme zatím na začátku, kdy není možné zcela jasně říct, který stroj by byl pro ošetření nejvhodnější. U některých se však projevila značná časová náročnost aplikace,“ řekl Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

První výsledky by se měly projevit během několika dnů

Na prezentaci předvedlo své stroje šest dodavatelů, každý dostal prostor pro svoji prezentaci. Mezi ukázkami byly technologie založené na principu horké páry, horké pěny, plamene či mechanické likvidace plevele. Pro porovnání byla část plochy ošetřena stávajícím strojem technických služeb, který používá cílenou a procesorem řízenou aplikaci herbicidu, a také kontrolní plocha bez ošetření.

Postupem dní se bude sledovat, jak budou plevele na ploše reagovat na jednotlivé typy ošetření. První výsledky účinku by se měly projevit již během několika dnů, plocha však bude sledována i v dalších měsících, během kterých se bude prověřovat, za jak dlouho dojde k opětovnému výskytu plevele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…