Hradec Králové: Město svým školám přidá devět milionů na krytí nárůstu cen energií

23.07.2022 9:49 | Tisková zpráva

Vzhledem k výraznému nárůstu cen energií, ke kterému dochází v posledním období, hradecká radnice dodatečně navýší příspěvek na provoz svým školám a školským zařízením.

Hradec Králové: Město svým školám přidá devět milionů na krytí nárůstu cen energií
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kompenzaci zvýšených nákladů za energie ve výši devíti milionů korun již schválila městská rada, na konci srpna tuto rozpočtovou změnu budou ještě projednávat zastupitelé.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9639 lidí

„Již při schvalování rozpočtu na letošní rok dostaly školy o 4,5 milionu korun vyšší příspěvek na provoz právě s ohledem na změny cen energií. Současně byla v rozpočtu vytvořena účelová rezerva ´Energie´ v celkové výši dvaceti milionů korun, ze které prostředky na tuto další kompenzaci nárustu cen energií použijeme. Předpokládám, že zastupitelstvo tento záměr podpoří,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Devět milionů korun by tak mělo navýšit provozní rozpočet jedenatřiceti městských školských zařízení. „Jednotlivé organizace dostanou proporcionální částku z této sumy podle jejich průměrné výše nákladů na energie za poslední tři roky. Ty byly v celkovém součtu na úrovni 37 milionů korun. Podle velikosti škol jsou tak jednotlivé kompenzace v rozmezí od zhruba padesáti do 750 tisíc korun,“ vysvětluje primátor.

Město Hradec Králové zřizuje jedenáct samostatných mateřských a sedmnáct základních škol, z nichž deset má současně i mateřskou školu. Zbývající městská školská zařízení jsou dvě základní umělecké školy a dům dětí a mládeže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…