Hradec Králové: Město vyčlenilo konkrétní byty pro ukrajinské uprchlíky

01.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Od počátku rusko-ukrajinského konfliktu poskytuje město Hradec Králové ubytovací kapacity pro válečné uprchlíky, do městských zařízení se jich podařilo umístit už více než 120. Jedná se však o ubytování přechodného charakteru, které není vhodné pro dlouhodobý pobyt.

Hradec Králové: Město vyčlenilo konkrétní byty pro ukrajinské uprchlíky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nyní město uvolní dalších devět klasických nájemních bytů, volné ještě zůstávají další dva pokoje v ubytovně v Městských lázních. Tyto kapacity budou uprchlíkům poskytnuty prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Město je připraveno v budoucnu poskytnout případně další byty uprchlíkům, nejednalo by se však o byty specifikované jako byty pro rodiny s dětmi, startovací byty či byty pro seniory.

„Ubytovací kapacity jsme začali připravovat de facto den po vypuknutí válečného konfliktu, jelikož jsme si byli vědomi velkého přílivu ukrajinských uprchlíků. Vyčlenili jsme zhruba 200 míst, z nichž více než polovina byla využita. Zároveň jsme hledali nové možnosti, kam by bylo možné tyto uprchlíky umístit. Město má k dispozici své byty, některé jsou aktuálně volné, zároveň ne všechny jsou vhodné k okamžitému nastěhování. Odbor majetku proto vybral devět klasických nájemních bytů, které jsou okamžitě k dispozici a můžeme je poskytnout KACPU k využití,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Devět bytů, které město propůjčí ukrajinským uprchlíkům, se nachází v ulicích Fričova, Gagarinova, Pod Zámečkem, Kotěrova, Selicharova a Brněnská.

„Další byty, které jsou součástí městského bytového fondu, budou dále obsazovány našimi spoluobčany, kteří bydlení potřebují. To se týká nejen sociálních bytů a bytů pro rodiny s dětmi, ale také startovacích bytů. V dubnu budou uzavírány další nové smlouvy,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek. Od podzimního losování město uzavřelo již 35 nájemních smluv na startovací byty. Nájemcům, kteří uspěli v losování, jsou byty rozdělovány postupně, podle toho jak se uvolňují od předchozích uživatelů a do jaké míry je třeba jejich údržba.

Město Hradec Králové disponuje v současné době 1331 byty, z nichž téměř tři čtvrtě je zvláštního určení. „Volné byty se nám neustále obměňují. V tuto chvíli máme v bytovém fondu 69 zatím neobsazených bytů, z nich se 23 momentálně opravuje. Za měsíc to může být úplně jinak. Komise pro přidělování bytů bude zasedat v dubnu. V tomto fondu jsou také byty v domech, které jsou určené k celkové rekonstrukci, například v ulicích K. H. Máchy a na třídě ČSA,“ doplňuje náměstek Marek.

byty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

16:31 Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

Poděkovat a příjemně si popovídat, to byl hlavní důvod setkání, které iniciovalo vedení města Havířo…