Hradec Králové: Městské jesle oslaví šedesát let

19.06.2019 10:13

Již pošedesáté budou po prázdninách městské jesle předávat děti mateřinkám. Za dobu existence tudy prošlo bezmála tři a půl tisíce dětí, přičemž první absolventi tohoto zařízení jsou dnes na prahu seniorského věku.

Hradec Králové: Městské jesle oslaví šedesát let
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Oslavy 60. výročí, na které jsou zváni všichni, kteří do jeslí chodili, a nebo se do nich chystají, jsou připraveny na 22. června.

„Letos máme tu čest předat mateřinkám již šedesátou skupinu jeselských dětí. Ty letošní tříleté pilně trénují výtvarné, hudební a pohybové aktivity, aby v září ve školkách dobře reprezentovaly. Doufáme, že své budoucí paní učitelky mile překvapí samostatností při oblékání, stolování a bohatou slovní zásobou,“ říká vedoucí jeslí Kateřina Zmijová a dodává, že první absolventi zdejších jeslí jsou dnes na prahu důchodového věku, ale i pro ně platí pozvání na chystané oslavy jubilea.

V rámci oslav šedesátého výročí čeká návštěvníky v sobotu 22. června program pro všechny generace. Zájemci mohou přijít na návštěvu a prohlídku budovy od 11 do 16 hodin, v hernách budou navíc k vidění fotografie pořízené v roce 1959. Starší návštěvníci mohou zavzpomínat, a ti kteří zvažují, že by své dítě přihlásili k docházce, uvidí prostředí, ve kterém se o děti profesionálně pečuje. Bohatý program pro děti a jejich doprovod bude připraven i na zahradě jeslí a v přilehlém parku. V čase od 14 do 16 hodin tady budou probíhat soutěže, malování na trička, dětská diskotéka a k vidění bude i vozidlo městské policie a hasičů. Podrobný program je k nahlédnutí na webových stránkách jeslí ZDE.

„Jsme velice rádi, že hradecké jesle na rozdíl od jiných měst zůstaly zachovány a že zároveň město naši činnost rozvíjí a podporuje. Nejpádnějším argumentem, že mají smysl i do dalších let jsou tváře spokojených dětí a rodičů, které máme možnost denně vídat,“ dodává Kateřina Zmijová. Městské jesle totiž přispívají nejen k soběstačnosti dítěte a snadnějšímu zvládnutí adaptace v kolektivech, ale pomáhají i rodičům ve slaďování profesního a soukromého života a usnadňují jejich návrat do zaměstnání.

Jesle Orlická poskytují celodenní komplexní péči o děti zpravidla ve věku od jednoho do tří let ve všední dny od 6.30 do 17 hodin. Děti jsou rozděleny podle věku a vývojové vyspělosti do tří oddělení – Berušky, Motýlci a Sovičky - a pečuje o ně osm kvalifikovaných vychovatelek a jeden vychovatel.

Hradecké jesle v datech

1954 - Zahájení výstavby nových Jeslí Radost coby instrukčních jeslí pro Východočeský kraj.
1959 - Zahájení provozu tří oddělení jeslí pro děti od tří měsíců do tří let s kapacitou 55 míst.
2001 - Zařazení mezi organizační složky statutárního města Hradec Králové a změna názvu zařízení na Jesle Orlická.
2010 - Navýšení kapacity jeslí na 85 míst.
2004–2011 - Celková rekonstrukce objektu jeslí z rozpočtu města v hodnotě převyšující 16 milionů korun (výdejna jídel a prádelna, sanace podlahových konstrukcí a vodovodních rozvodů, oprava zatékajících teras, výměna oken, dveří a zateplení objektu, obnova interiérů - vybavení heren a zázemí, rekonstrukce zahrady - travnaté plochy, samozavlažovací systém, oplocení, herní prvky).
2018 - Kompletně nová elektroinstalace v celém objektu (5,5 milionu korun), rekonstrukce přízemní terasy a s tím spojené drobnější úpravy v interiérech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…