Hradec Králové: Městské lesy připravují na letošní rok několik novinek

03.02.2012 17:57

Řadu priorit si na tento rok stanovilo vedení městem vlastněné společnosti Městské lesy Hradec Králové.

Hradec Králové: Městské lesy připravují na letošní rok několik novinek
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ať už jde o opravu cesty Písečnice a dokončení projektové dokumentace na renovaci lesní cesty Hradečnice nebo rekonstrukci hráze rybníka Datlík. V březnu by se měla turistům otevřít i nová naučná stezka zaměřená na krmení ptáků a zvířat a děti by se mohly těšit na pohádkovou stezku od Mazurovy chalupy směrem k rybníku Výskyt. Na své si přijdou i milovníci map, které budou díky GPS souřadnicím mnohem přesnější a nově k dispozici budou i na internetu.

„Hráz rybníka Datlík se propadá. Jedná se o havarijní stav. Je nutné tam udělat sypanou kamennou hráz. U rybníka Datlík, stejně jako postupně i u dalších rybníků, chceme vybudovat korzo, kde by lidé v době prodeje ryb chodili a mohli si tam i nechat ugrilovat ryby. Budeme žádat o povolení, které nám grilování ryb umožní,“ prozradil Milan Zerzán, ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové.
V plánu je i výstavba veřejného krytého ohniště – u rozcestí za hájovnou U dvou šraňků na rozcestí cest do Svinar a na Krňovice. Dojde také na opravy lávek a zábradlí přes vodoteče.

Od března na návštěvníky lesů čekají nové naučné stezky zaměřené na krmení ptáků a zvířat. Tato trasa začala být budována v loňském roce a vede z Nového Hradce Králové směrem k rybníku Kříž. Na jaře by měla být uvedena do provozu pohádková stezka, která povede od Mazurovy chalupy směrem k rybníku Výskyt. Pohádková stezka bude mít zhruba deset zastavení, z nichž poslední bude u rybníka Výskyt, kde bude na vrbě sedět vyřezávaný vodník. Na každém zastavení bude jedna postavička s pohádkou.

 „Po deseti letech letos dojde k revizi orientační mapy městských lesů a právě díky zanesení GPS souřadnic, se z mapy orientační stane mapa přesná. Bude umístěna i na internetu. Chceme, aby obsahovala nejrůznější body zájmů,“ vysvětlil Milan Zerzán. Dodal, že digitalizovaná mapa bude na internetu obsahovat nejen fotografie z vybraných lokalit, ale také přenosy z kamery, která bude nainstalována poblíž Mazurovy chalupy. „Jakmile bude mapa na internetu, začneme pracovat na zprovoznění pylové služby. Návštěvníci lesa tak budou přesně vědět, jaké pylové nebezpečí v jednotlivých částech lesa hrozí,“ řekl Milan Zerzán.

„Městské lesy letos budou pokračovat nejen v různých opravách, ale plánují také řadu dalších projektů pro širokou veřejnost. Všechny tyto záměry lze jen uvítat, protože je jejich cílem zatraktivnit lesy pro hradecké občany,“ řekl náměstek primátora pro správu majetku a městské organizace Martin Soukup.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…