Hradec Králové: Městské technologické centrum chystá laboratoř virtuální reality

12.09.2017 17:40

Začínajícím programátorům, grafikům, 3D modelářům nebo konstruktérům by do dvou let mohla v Hradci Králové sloužit nová laboratoř virtuální reality. Využívat by jí mohly také vzdělávací instituce nebo výzkumné týmy pro vývoj her a aplikací na podporu rehabilitace postižených částí těla.

Hradec Králové: Městské technologické centrum chystá laboratoř virtuální reality
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zázemí se špičkovou technologií by mělo vzniknout v hradeckém technologickém centru, které právě mladým technikům, vývojářům a IT odborníkům poskytuje prostory a poradenství v začátcích jejich podnikání.

Předpokládané náklady této investice jsou pět milionů korun bez DPH, na její financování chce město využít dotaci z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, která by mohla být až padesát procent. „Prioritně by laboratoř měla sloužit začínajícím a mladým konstruktérům či programátorům, ale velmi zajímavé je její využití pro projekty z oblasti zdravotnictví nebo vzdělávání,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za městské investice. Virtuální a rozšířená realita se využívá při vývoji her a aplikací na podporu rehabilitace postižených částí těla nebo při monitoringu fyziologických a psychologických stavů v simulovaných prostředích a situacích, který je dnes v zahraničí součástí výcviku záchranných sborů. Pomocí virtuální reality bude možné vzdělávat pedagogy modelováním výuky.

Další cílovou skupinou potenciálně využívající technologii virtuální reality jsou průmyslové a strojírenské firmy, které by zde mohly inovovat a vyvíjet své nové projekty, nebo architekti, kteří při tvorbě vizualizací staveb tak mohou zasadit objekt do kontextu reálného prostředí. Laboratoř o rozloze zhruba 100 m2 by měla vzniknout v prostorách hradeckého technologického centra. „Jde o dlouhodobě připravovaný záměr a současně novinku na trhu u nás, která může mnohým oblastem dodat zcela nový rozměr v rámci jejich rozvoje a inovací,“ řekl ředitel Technologického centra Hradec Králové Ondřej Zezulák.

Projekt podpořili městští radní

„Laboratoř bude vybavená výkonnými počítači s potřebným softwarem a technologií, která snímá a následně prezentuje digitalizovaná data. Součástí služeb bude i odborné poradenství a realizace technicky orientovaných seminářů pro rozvoj kvalifikačních dovedností,“ doplnil Zezulák.

Projekt je v souladu se Strategií integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Město chce navíc využít dotaci Královéhradeckého kraje na přípravu a následnou finalizaci celého projektu.

Záměr vzniku laboratoře virtuální a rozšířené reality v Hradci Králové dnes podpořili městští radní, definitivně se o zahájení přípravných prací a o podání žádostí o dotace rozhodne na zasedání zastupitelstva na konci září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…