Hradec Králové: Muzeum východních Čech je opraveno, otevře na podzim

21.05.2019 17:11

Obnova vnější fasády, opravy a nátěry oken, kompletní výmalba vnitřních prostor a další práce, které vrátily objekt do původního stavu. Tím vším si prošlo Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které dnes dopoledne stavbaři předali městu.

Hradec Králové: Muzeum východních Čech je opraveno, otevře na podzim
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Opravy muzea začaly v květnu minulého roku. Kromě oprav a renovací zdí a oken došlo také na zrestaurování kašny a obnovu dvou sedmimetrových soch. „Muzeum, které je jedinou národní kulturní památkou ve městě, se v některých ohledech navrátilo do podoby, již mělo díky architektu Janu Kotěrovi zhruba před sto lety. Novinkou pro budoucí návštěvníky bude vyhlídka ze střechy muzea na hradecké panorama,“ sdělil primátor města Alexandr Hrabálek.

Zmiňovaná vyhlídka ze střechy muzea bude součástí speciálního okruhu, který bude přístupný jen s průvodcem. „Město Hradec Králové do revitalizace investovalo 100,3 milionů korun včetně DPH, přičemž z dotací se nám podařilo získat 74,6 milionů korun,“ uvedla náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Otevření muzea je naplánováno na podzim tohoto roku. Na únor se připravuje nová výstava Gotika. V rámci proběhlých oprav byl v podzemním podlaží navíc upraven prostor pro rozšíření expozice. Její zhotovitel však zatím ještě nebyl vybrán, jelikož dva předešlé pokusy byly neúspěšné. V nejbližších dnech bude vypsáno nové výběrové řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…