Hradec Králové: Na Ulrichově náměstí vyroste po třiceti letech zeď z papírových krabic

30.10.2019 17:57

Studenti Univerzity Hradec Králové, Muzeum východních Čech v Hradci Králové a Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové – ti všichni spojili síly, aby u příležitosti 30. výročí od listopadových událostí v roce 1989 zrekonstruovali stavbu zdi z papírových krabic. Ta vyrostla na tehdejším Gottwaldově náměstí v prosinci ´89.

Hradec Králové: Na Ulrichově náměstí vyroste po třiceti letech zeď z papírových krabic
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Asi dvacet metrů dlouhá zeď tehdy vyrostla, aby od sebe symbolicky oddělila moc komunistickou (sídlo OV KSČ ve Steinského paláci) od sídla městského národního výboru a bezpečnostních orgánů na protější straně náměstí. O rekonstrukci této historické události se pokusíme ve dnech 11. – 19. listopadu 2019,“ přibližuje připomínku rektor UHK Kamil Kuča. Ředitel MVČ Petr Grulich dodává: „Krabice, ze kterých byla tehdy zeď postavena, byly popsány požadavky a výzvami demonstrujících, vtipnými hesly a různými hláškami. Při letošní akci bychom ovšem chtěli cílit spíše na osobní stránku života obyvatel města. Vyzýváme proto Hradečáky, aby přinesli svou vlastní krabici s osobním vzkazem, vzpomínkou či přáním a pomohli nám tak postavit zeď roku 2019. Pojďme se podělit i o to, co se nám jako zemi či v osobním životě za těch 30 let podařilo. I když se to v šedi každodenních starostí nezdá, rozhodně toho není málo. “ 

Svou krabici, se vzkazem i bez něj, může každý přinést na Ulrichovo náměstí až do 19. listopadu. Program tu vyvrcholí happeningem v neděli 17. listopadu od 14:00, kdy se představí s hudebním vystoupením žáci Václava Klecandra ze základní umělecké školy F. I. Tůmy z Kostelce nad Orlicí. „Hlavním bodem programu ovšem bude koncert undergroundové kapely Bílé světlo, která vznikla pod přímým vlivem The Plastic People of the Universe,“ uvádí ředitelka Centra uměleckých aktivit Martina Erbsová.

Ve dnech 11. – 19. listopadu budou vždy v časech od 13:30 hodin do 18:00 hodin na Ulrichově náměstí studenti Univerzity Hradec Králové, kteří příchozím pomohou s výzdobou krabic, jejich pomalováním, popsáním apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…