Hradec Králové: O devětačtyřicet „startovacích bytů“ projevilo zájem 815 mladých lidí

07.12.2016 9:17

Zhruba šestnáctkrát více žádostí o „startovací byty“ eviduje po uzávěrce příjmu žádostí královéhradecký magistrát. Město nabízelo začátkem listopadu k pronájmu mladým lidem na dobu maximálně tří let bez možnosti prodloužení celkem devětačtyřicet malometrážních volných bytových jednotek.

Hradec Králové: O devětačtyřicet „startovacích bytů“ projevilo zájem 815 mladých lidí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

K dnešnímu dni se uvolnilo dalších deset bytů, v součtu jich bude v tomto režimu uvolněno minimálně devětapadesát. O tom, kdo se stane budoucím nájemcem městského startovacího bytu, rozhodne los, přičemž losování, které bude veřejně přístupné, se uskuteční 16. prosince od devíti hodin ve velkém sále Adalbertina.

Magistrát města Hradec Králové přijal do konce listopadu 815 žádostí, které po prvním kontrole vyhověly podmínkám výběrového řízení. O třináct bytů 1+kk, které město mladým počátkem listopadu nabízelo, projevilo zájem 118 žadatelů, o šestatřicet bytů 2+kk se zajímalo 697 mladých lidí. Do losování budou nově zařazeny i bytové jednotky, které se uvolnily v období po zveřejnění výběrového řízení do doby losování. K dnešnímu dni aktuálně město tedy disponuje devětapadesáti byty v režimu startovacího bydlení, konkrétně patnáct bytů 1+kk a 44 bytů 2+kk. Není však vyloučeno, že se do losování uvolní ještě další bytové jednotky.

Vylosované uchazeče pak ještě úřad prověří z hlediska bezdlužnosti a dalších podmínek. V případě, že podmínkám zájemce nevyhoví, úřad takového uchazeče o startovací bydlení z evidence vyřadí. Na jeho místo pak nastupuje první z náhradníků, které nad rámec vybere los. Náhradníky chce město obsadit i několik dalších bytů v řádu jednotek, které se mají v průběhu několika dalších měsíců uvolnit. Kvůli velkému počtu žádostí o byty 2+kk se toto losování uskuteční jako dvoukolové. Byty si budou moci úspěšní žadatelé prohlédnout a v lednu uzavřít smlouvy. Byty se nacházejí v ulicích Ve Stromovce a Svatojánská. Zvýhodněné nájemné činí 45,30 Kč/m2/měsíc a startovací byt je poskytnut na dobu určitou, která je vymezena třemi roky bez možnosti prodloužení.

„Zájem mladých lidí o malometrážní byty je obrovský, přestože jsou podmínky poměrně přísné a byt musejí nejpozději do tří let opustit. Poptávka po startovacím bydlení v Hradci Králové dokazuje, že lidé tu bydlet chtějí, mají zájem tu založit rodinu a budovat svou pracovní kariéru,“ říká Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za oblast majetku města.

Žadatelem o startovací byt může být i mimohradecký občan, který k datu podání žádosti do výběrového řízení nedosáhl 32 let, nemá na území města ani byt ani jinou nemovitost určenou k bydlení a nesmí být dlužníkem města ani městských společností. Zájemce smí žádat pouze o jeden byt. Magistrát města si vyhrazuje výše uvedené skutečnosti u jednotlivých zájemců o byt prověřovat. V případě, že úřad zjistí, že žadatel uvedl nepravdivá tvrzení, nebude s ním nájemní smlouva uzavřena. Bližší informace a detailněji vymezené podmínky pro zájemce byly zveřejněny na úřední desce magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…