Hradec Králové: Objekt Pražská 559 se mění na sociální bydlení

12.02.2021 13:45

V loňském roce zahájilo město přestavbu objektu na Pražské třídě, aby tady mohl vzniknout nový projekt sociálního bydlení. Až 11 bytových jednotek tu budou moci využít lidé žijící na ubytovnách, kteří jsou schopni dodržet podmínky nájemného.

Hradec Králové: Objekt Pražská 559 se mění na sociální bydlení
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rekonstrukce objektu, která město vyjde na 23,5 milionu korun bez DPH, bude dokončena v závěru tohoto roku. Začátkem toho příštího by se sem už mohli stěhovat první nájemníci.

„Práce na objektu Pražská 559 pokračují podle stanoveného plánu. Během zimních měsíců probíhalo škrábání omítek a úpravy zdiva. Nyní připravujeme demontování stropu nad prvním podlažím, který se bude dělat celý nový. V rámci rekonstrukce dojde ještě ke kompletní výměně topení a oken a chystáme také opravu střechy a nové schodiště,“ říká ke stavebním úpravám náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. V budově vznikne 11 bytových jednotek včetně jednoho bezbariérového bytu. Dále zde bude k dispozici také zázemí pro sušárnu, místnost na kola a sklad nářadí. Stavební práce by měly být dokončeny v závěru letošního roku.

Na tuto akci město získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. „Díky dotaci ve výši až 21,4 milionu korun budeme schopni pokrýt většinu nákladů. Dotace částečně pokryje i výdaje na technický dozor investora a zpracování projektové dokumentace,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast dotací.

V domě na Pražské třídě 559 vznikne nový typ sociálního bydlení. „V rámci tohoto projektu chceme posunout sociální bydlení na vyšší úroveň. Objekt je určen takovým rodinám a jedincům, kteří žijí v současné době na ubytovně, ale jsou schopni splňovat podmínky nájemného, mají vlastní práci a mohou se o sebe plnohodnotně postarat. Takové zázemí, jaké jim chceme nabídnout, by je mělo nadále motivovat k dalšímu zapojení do běžného života,“ komentuje Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast sociálních věcí. Noví nájemníci by se do domu mohli nastěhovat začátkem příštího roku.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…