Hradec Králové: Od září bude město využívat elektromobily

30.08.2019 10:51

Město připravuje obměnu vozového parku, v souvislosti s tím se rozhodlo prověřit možnost zařazení vozidel s alternativními pohony. Elektromobily budou zaměstnanci magistrátu využívat už od září. Případnému pořízení elektrovozidel předchází z důvodu objektivního posouzení půlroční zapůjčení.

Hradec Králové: Od září bude město využívat elektromobily
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

K dispozici budou zaměstnancům magistrátu elektrovozidla nižší střední třídy, jedná se o Volkswagen e-Golf a Nissan Leaf. „Jedno vozidlo bude k dispozici celému magistrátu, druhé bude užívat živnostenský úřad, jehož zaměstnanci jsou v terénu nejčastěji a průměrně najezdí asi 50 kilometrů denně. Půl roku by měla být dostatečná doba k posouzení, jak efektivní dané elektromobily jsou. O jejich případném pořízení budou rozhodovat náklady na provoz, dále pak jednoduchost či naopak složitost obsluhy a s tím související ochota zaměstnanců elektromobily využívat,“ sdělila tajemnice Magistrátu města Hradec Králové Markéta Bartušová.

Elektromobil ujede na jedno nabití zhruba 200–250 kilometrů. Vozidla budou nabíjena prostřednictvím stávající elektrické zásuvky umístěné v garáži magistrátu města. „Baterie by měla být dostatečně dobita po dvanácti hodinách. Nabíjet budeme zejména přes noc, protože vozidla budou nejvíce v provozu mezi sedmou ráno až sedmnáctou hodinou odpoledne,“ řekl vedoucí odboru vnitřních služeb magistrátu města Ivan Hušek.

V současné době disponuje magistrát města 18 vozidly, jejichž průměrné stáří je 12 let. Vozový park je v provozuschopném stavu, ale s ohledem na jeho stáří je nutné připravit plán obměny pro následující období. V minulosti došlo pouze k obměnám jednotlivých vozidel, kdy za poslední čtyři roky byla pořízena tři vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…