Hradec Králové: Od září bude město využívat elektromobily

30.08.2019 10:51

Město připravuje obměnu vozového parku, v souvislosti s tím se rozhodlo prověřit možnost zařazení vozidel s alternativními pohony. Elektromobily budou zaměstnanci magistrátu využívat už od září. Případnému pořízení elektrovozidel předchází z důvodu objektivního posouzení půlroční zapůjčení.

Hradec Králové: Od září bude město využívat elektromobily
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

K dispozici budou zaměstnancům magistrátu elektrovozidla nižší střední třídy, jedná se o Volkswagen e-Golf a Nissan Leaf. „Jedno vozidlo bude k dispozici celému magistrátu, druhé bude užívat živnostenský úřad, jehož zaměstnanci jsou v terénu nejčastěji a průměrně najezdí asi 50 kilometrů denně. Půl roku by měla být dostatečná doba k posouzení, jak efektivní dané elektromobily jsou. O jejich případném pořízení budou rozhodovat náklady na provoz, dále pak jednoduchost či naopak složitost obsluhy a s tím související ochota zaměstnanců elektromobily využívat,“ sdělila tajemnice Magistrátu města Hradec Králové Markéta Bartušová.

Elektromobil ujede na jedno nabití zhruba 200–250 kilometrů. Vozidla budou nabíjena prostřednictvím stávající elektrické zásuvky umístěné v garáži magistrátu města. „Baterie by měla být dostatečně dobita po dvanácti hodinách. Nabíjet budeme zejména přes noc, protože vozidla budou nejvíce v provozu mezi sedmou ráno až sedmnáctou hodinou odpoledne,“ řekl vedoucí odboru vnitřních služeb magistrátu města Ivan Hušek.

V současné době disponuje magistrát města 18 vozidly, jejichž průměrné stáří je 12 let. Vozový park je v provozuschopném stavu, ale s ohledem na jeho stáří je nutné připravit plán obměny pro následující období. V minulosti došlo pouze k obměnám jednotlivých vozidel, kdy za poslední čtyři roky byla pořízena tři vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…