Hradec Králové: Před 164 lety se narodil František Ulrich

07.02.2023 17:29 | Tisková zpráva

V úterý 6. února uplynulo přesně 164 let od narození nejvýznamnějšího hradeckého starosty Františka Ulricha a při té příležitosti jsme zavítali do kolumbária Sboru kněze Ambrože, kde se nachází jeho urna.

Hradec Králové: Před 164 lety se narodil František Ulrich
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

František Ulrich se narodil v domě U Špuláků na Velkém náměstí roku 1859. Byl advokátem, politikem a také básníkem. Roku 1895 byl zvolen poprvé starostou Hradce Králové a v této funkci setrval po osm volebních období, tedy po dobu téměř 35 let. Aktivně se věnoval stavebnímu rozvoji města a splavnění Labe, za cílem předejít pravidelným záplavám. Za jeho působení se rozvíjel také hradecký moderní průmysl (vznikla Fotochema nebo Sklářský ústav), vznikala nová školská zařízení a město podporoval také oblast sportu i kultury. Během starostování Františka Ulricha působili v Hradci Králové např. Jan Kotěra, Josef Gočár, Oldřich Liska, Josef Fňouk a další. Zasadil se tedy o vznik nejvýznamnějších hradeckých staveb: Grandhotel, Pražský most, Magistrát města, Gymnázium J.K.Tyla, Sbor kněze Ambrože, Krajský soud, Hlavní železniční nádraží, Fakultní nemocnici, Masarykovo náměstí, Ulrichovo náměstí a mnoho dalších.

Zavzpomínat na osobnost Františka Ulricha do kolumbária Sboru kněze Ambrože přišla primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová, Martin Soukup a Michal Šeba. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…