Hradec Králové: Ročně se vysadí na šest stovek nových stromů

26.03.2018 15:17

Na území Hradce Králové je v majetku města více než 44 tisíc samostatných stromů a stromů ve stromořadích. Ročně se jich vysadí bezmála šest set nových, které nahradí zhruba stejný počet pokácených.

Hradec Králové: Ročně se vysadí na šest stovek nových stromů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město průběžně revitalizuje svoji zeleň podle plánu obnovy a pravidelného hodnocení stromů, dalším nejčastějším důvodem kácení je jejich špatný zdravotní stav nebo požadavky občanů v okolí. Náklady na nákup nových stromů ve městě jsou zhruba jeden milion korun ročně.

„V březnu končí období vegetačního klidu, ve kterém se zpravidla kácení stromů provádí, proto jsou tyto práce v současnosti více vidět. Ve všech případech se však jedná o stromy, jejichž stav je z bezpečnostního hlediska rizikový nebo jejich obnova je dlouhodobě plánovaná a vychází z inventarizace městských stromů. Pokud došlo ke kácení, tak vždy v souladu s potřebným rozhodnutím odborů životního prostředí, popřípadě památkové péče.  Prořezávání stromů je pak možné provádět i za vegetace, záleží však na typu pěstebního opatření“, vysvětluje Daniel Jeřábek ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové.

V posledních týdnech se největší zásahy týkaly stromových porostů na Orlickém nábřeží, na třídě Karla IV. nebo na Tylově nábřeží. „V případě Orlického nábřeží se jednalo o staré, hnilobou velmi poškozené stromy. Vrby bílé patří mezi velmi dekorativní a pro naše město i tradiční stromy, bohužel ve vyšším věku jsou často poškozovány hnilobami. Tři pokácené vrby budou nahrazeny třemi stejnými stromy, břeh bude navíc doplněn jedním javorem a jedním jasanem,“ říká Daniel Jeřábek. Další stromy, jeden jilm, javor a tři olše budou v uvedeném místě vysazeny jako náhrada za pokácené přerostlé pařezové výmladky topolů. Na břehu bylo ponecháno šest stejně starých vrb, které jsou zatím v lepší kondici než ty pokácené. V minulých dnech bylo ještě vykáceno pět smrků pichlavých vedle staré nemocnice, jejichž mělké kořeny byly poškozeny v průběhu opravy horkovodu. Náhradou zde bude ještě na jaře vysazeno pět balkánských smrků (smrk Pančičův). V této lokalitě došlo i ke kácení dalších 10 stromů, které ohrožovaly provoz na komunikaci. Tyto pokácené dřeviny nahradí dalších pět lip a pět javorů.

Kácení jasanů na tř. Karla IV. vycházelo striktně z hodnocení odborné firmy v rámci inventarizace stromů v Hradci Králové. „V tomto případě byla volba náhradní výsadby komplikovanější, protože pro celou ulici je zpracována rozvojová studie s novým uspořádáním komunikací a zeleně. Z tohoto důvodu jsme pro náhradní výsadbu zvolili rychle rostoucí javor jasanolistý, který tu bude plnit pouze dočasnou funkci do doby, než dojde k rekonstrukci celého prostoru,“ prozrazuje Jeřábek. Součástí studie je kompletní obnova všech stromořadí v ulici, i zde dočasná náhradní výsadba odpovídá množství vykácených stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

13:37 Havířov: Bezplatné vyšetření znamének 4. června na náměstí Republiky

Nechte si vyšetřit svá znaménka v úterý 4. června 2024 od 10 do 17 hodin na náměstí Republiky v Haví…