Hradec Králové: Strážníci se často dostávají i do role záchranářů. Zvládají ji

16.03.2012 9:47

Poskytnutí první pomoci? Pro strážníky hradecké městské policie samozřejmost. A také nutnost, protože se čtyřiadvacet hodin denně pohybují v ulicích a především tam, kde se něco děje. Pod dohledem profesionálních záchranářů proto procházejí pravidelným školením. Za záchranu života jim tak může děkovat nejeden obyvatel Hradce Králové.

Hradec Králové: Strážníci se často dostávají i do role záchranářů. Zvládají ji
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Strážníci poskytují pomoc i několikrát týdně, od drobných poranění a zdravotních komplikací, až po závažné a život ohrožující stavy,“ řekla mluvčí hradecké městské policie Eva Čížková. Pomáhají epileptikům, diabetikům, zraněným nebo podchlazeným lidem. Potřebnou výbavou proto disponují i auta strážníků. „Vozidla jsou vybavena nejen základními prostředky první pomoci, ale i ambuvakem a defibrilátorem k provedení úspěšné resuscitace,“ sdělil ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek.  

S vděčností na pomoc městské policie vzpomíná například muž, kterého při opravě elektrického vedení zasáhl elektrický proud a došlo k zástavě jeho srdce. Strážníci muže přivedli k životu a předali záchranářům. O štěstí může mluvit také důchodkyně, jejíž nehybně ležící postavy si všimla hlídka při kontrole Jungmannovy ulice. Přestože žena byla v bezvědomí, nemohl dýchat a z úst jí vytékala pěna, nikdo z kolemjdoucích jí nepomohl. Strážníci ženě uvolnili dýchací cesty, takže nabyla vědomí. Přivolaná záchranná služba převezla seniorku, která upadla a hlavou se uhodila o obrubník, do nemocnice. Hlídka městské policie se postarala také o řidiče, který před nimi ujížděl a narazil do stromu, přičemž utrpěl těžké zranění. Strážníci mladíkovi poskytli první pomoc a přivolali záchranku.

Rychlá reakce příslušníků hradecké městské policie zachránila život také jednomu z hostů baru, kterého hlídka při řešení banálního případu objevila bezvládně ležícího pod barem. Strážníci dvaatřicetiletému hostovi, u něhož dokonce došlo ke krátké zástavě dechu, okamžitě poskytli první pomoc a přivolali záchrannou službu. Jelikož se mužův stav stále zhoršoval, strážníci o něho pečovali až do příjezdu záchranářů.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…