Hradec Králové: Unikátní trvalkový záhon zvelebí Malšovice

18.09.2023 7:17 | Tisková zpráva

Technické služby města Hradec Králové (TSHK) znovu posunuly hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy (KMS) pro další úpravy a zvelebení.

Hradec Králové: Unikátní trvalkový záhon zvelebí Malšovice
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových stromů. Iniciativa je unikátní nejen díky své lokalitě, ale i díky použitým materiálům a rostlinám.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52402 lidí

Pracovníci poprvé vysází trvalkové záhony do písčitého mulče, což je nejen ekologicky šetrné, ale také efektivní pro zachování vláhy a předcházení výskytu plevele. Do záhonů se poté vsadí suchomilné rostliny, které nevyžadují nadměrnou péči. Trvalky navíc doplní rozmanité cibuloviny s jarním efektem.

„Požadavkem KMS bylo celkové estetické zlepšení zeleně, kterému jsme na základě návrhu odboru životního prostředí z Magistrátu města Hradec Králové vyhověli,“ uvedl náměstek ředitele TSHK Daniel Jeřábek. „Už v průběhu prací jsme obdrželi několik dotazů na tento nezvyklý druh záhonu v Hradci. Příprava moderního záhonu spočívala v odebrání travního porostu a navrstvení písčité vrstvy, která bude fungovat jako mulč,“ vysvětluje Jeřábek.

Kromě trvalkových záhonů bude v rámci podzimního sázení vysazeno ještě šest stromů, které dodají tomuto prostoru nový zelený rozměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

10:04 Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

Jak pomoci k zadržení vody v půdě a v boji se suchem, je otázkou a pro města naléhavou výzvou. Kvůli…