Hradec Králové: V Šimkových sadech se zpevňují břehy jezírka

05.12.2018 16:05

V Šimkových sadech v Hradci Králové stavbaři opravují břehy jezírka. Nynější dřevěné zpevnění již není funkční. Před pěti lety park prodělal kompletní rekonstrukci včetně zpevnění břehů.

Hradec Králové: V Šimkových sadech se zpevňují břehy jezírka
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Břehy se opět zpevňují po téměř celém obvodu největší vodní plochy v parku. Práce začaly v druhé polovině listopadu, vodní hladina musela být asi o jeden metr snížena.
"Jde o necelý kilometr břehů vodní plochy. Odstraňují se zbytky původního hatění a pomocí rovnaného lomového kamene se břehy, které byly podemleté, zpevňují," řekl mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Město za stavební práce zaplatí necelých pět milionů korun včetně DPH. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Šimkovy sady nedaleko historického centra města dělníci v období od léta 2012 do podzimu 2013 kompletně opravili. Součástí rekonstrukce parku za zhruba 60 milionů korun bylo také odbahnění rybníčku, přestavba původního objektu rotundy, ve kterém vzniklo zázemí pro občerstvení, či vybudování nových cest a úprava zeleně. V parku přibyla také dvě dětská hřiště.

Šimkovy sady vznikly ve 30. letech 20. století podle regulačního plánu Josefa Gočára. Později byly několikrát upraveny a v současnosti jsou v něm dvě vodní plochy, větší má také umělý ostrůvek. V parku jsou vyasfaltované stezky a také několik lávek přes vodní plochy.

Šimkovy sady se původně jmenovaly Herrmannovy sady. Po druhé světové válce nesly název Pionýrské sady. Současné pojmenování získaly po roce 1990, a to po jedenadvacetiletém Karlu Šimkovi, který byl zastřelen 30. dubna 1945 nedaleko parku při ničení telefonního vedení pro německou posádku.

Zdroj: ČTK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…