Hradec Králové: Ve středu se vydají poslední voličské průkazy pro první kolo prezidentských voleb

09.01.2018 10:03

Tuto středu končí možnost nechat si vystavit voličský průkaz pro první kolo víkendových prezidentských voleb. Po celou dobu voleb bude zároveň veřejnosti otevřené oddělení osobních dokladů pro případ, kdy volič ve volební místnosti zjistí, že nemá platný občanský průkaz nebo pas a nemůže tak volit. Hradecký magistrát mu na počkání vystaví takzvaný „rychlý“ občanský průkaz.

Hradec Králové: Ve středu se vydají poslední voličské průkazy pro první kolo prezidentských voleb
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Jestliže občan nechce nebo nemůže volit ve svém volebním okrsku, může volit i jinde. Podmínkou ale je získání voličského průkazu, který voliče opravňuje volit v jakékoli volební místnosti na území České republiky nebo na zastupitelských úřadech v zahraničí. Aby volič získal voličský průkaz, musí o jeho vydání požádat na oddělení osobních dokladů Magistrátu města Hradec Králové. „Ode dneška to je možné již jen osobně na magistrátu, průkaz si občan poté přímo odnese, jeho vydání není nijak zpoplatněné,“ řekla Jaroslava Fikrová ze správního odboru hradeckého magistrátu. „Voličské průkazy se vydávají nejpozději dva dny před dnem voleb, ve středu do 16 hodin je tedy poslední možnost jeho vystavení pro první kolo, pro druhé kolo prezidentských voleb to bude do středy 24. ledna,“ dodala Fikrová. Voliči mohou žádat o voličský průkaz na případné druhé kolo i písemně nebo prostřednictvím datových schránek, nejpozději však do pátku 19. ledna do 16 hodin.

V Hradci Králové je zhruba 75 tisíc voličů. K dnešnímu dni hradecký magistrát zatím vydal 834 voličských průkazů pro první kolo, pro druhé kolo 774. Při minulých prezidentských volbách v roce 2013 se jich v Hradci Králové vydalo celkem 1536 (438 první kolo, 1098 druhé kolo).

Pokud někdo během voleb ve volební místnosti zjistí, že nemá platný občanský průkaz nebo pas a nemůže tak volit, hradecký magistrát mu na počkání vystaví takzvaný „rychlý“ občanský průkaz s platností na jeden měsíc. Po celou dobu voleb bude pro tyto případy veřejnosti otevřené oddělení osobních dokladů Magistrátu města Hradec Králové. V takovém případě je však nutné mít s sebou dvě fotografie a jiný platný osobní doklad, například řidičský průkaz nebo rodný list.  Z důvodu zajištění volebního práva budou tyto průkazy vydávány zdarma, bez správního poplatku. Oddělení osobních dokladů hradeckého magistrátu tedy bude pro veřejnost otevřené v pátek 12. 1. 2018 až do 22 hodin a v sobotu 13. 1. 2018 do 14 hodin. Stejně tak i v případě druhého kola voleb ve dnech 26. a 27. ledna.

Součástí mapového portálu města Hradec Králové je i praktická aplikace „Kam jít volit“, pomocí které volič jednoduše zjistí, kde může volit. Po zadání ulice a čísla popisného se ukáže adresa příslušné nebo nejbližší volební místnosti. Pokud zadané vyhledávání nevychází z trvalého bydliště voliče, v uvedené místnosti může občan volit pouze s voličských průkazem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…