Hradec Králové: Výlovy rybníků nabídnou podívanou i rybí speciality

25.10.2018 9:15

S příchodem podzimu si na své přijdou i milovníci tradičních podzimních výlovů rybníků v Hradci Králové. Městské lesy pořádají většinu výlovů v pracovních dnech, aby však vyhověly zájmu veřejnosti, dva připravily na volné dny.

Hradec Králové: Výlovy rybníků nabídnou podívanou i rybí speciality
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

O sobotách 27. října a 17. listopadu tak budou mít zájemci možnost vidět práci hradeckých rybářů na vlastní oči, na místě navíc nějakou rybu ochutnat nebo si šupináče právě vyloveného z vody koupit a odnést domů.

Prvním rybníkem, který lesníkům vydá své plovoucí bohatství před zraky veřejnosti, bude 27. října Datlík ležící mezi Roudničkou a Novým Hradcem. Výlov začne zhruba o půl osmé ráno a od devíti hodin do poledne bude možné si na přilehlých sádkách čerstvé ryby koupit. Pořídit zde bude možné především kapry, ale v omezené míře i další druhy, třeba štiky, candáty nebo amury. Na místě nebude chybět ani občerstvení nejen v podobě horkých i studených nápojů či tradičních klobás, ale připraveny budou také grilované nebo smažené ryby. Parkování návštěvníků výlovu bude možné na louce u sjezdu z Hlavní ulice.

Podobný program nabídne také druhý veřejný výlov v sobotu 17. listopadu, kdy přijde na řadu lesní rybník Výskyt. Také tady lesníci lidem umožní bezproblémový příjezd autem do míst poblíž rybníka. S autem bude možné mimořádně dojet až na odstavnou plochu za hájovnou Černá stráň, kterou veřejnost zná spíš pod názvem U Dvou šraňků.

Značka Hradecký kapr

Vylovené tržní ryby lesníci převezou do sádek, kde se vyčistí a počkají na předvánoční prodej, malé násadové ryby vrátí zpět do rybníka, aby dorostly. Cena vánočních kaprů by se v porovnání s loňskem měla změnit jen nepatrně. Kilogram výběrového kapra o hmotnosti vyšší než dvě a půl kila bude stát 93 korun, kilo menšího kapra přijde na 89 korun. Čerstvé ryby lze koupit celoročně každý čtvrtek odpoledne na sádkách u hájovny na břehu rybníka Datlík. Kromě kaprů zde lesníci nabízejí třeba štiky za 255 korun za kilo, candáty (350), amury (120) či pstruhy a siveny. Kilo obou těchto dravých ryb přijde na 165 korun.

Městské lesy prodávají své kapry pod značkou Hradecký kapr, čímž chtějí zdůraznit jejich výjimečnou kvalitu a chuť. Jejich odchov totiž probíhá z velké části v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nemají bahenní příchuť. Společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje celkem 40 hektarů rybníků v majetku města s rybí osádkou čítající přibližně 12 tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.