Hradec Králové: Výročí bitvy na Chlumu připomenou v roce 2016 různé akce

09.02.2015 17:16

Vzpomínkových akcí u příležitosti 150. výročí bitvy na Chlumu u Hradce Králové z roku 1866 se příští rok zúčastní rekordních 800 příznivců vojenské historie v historických uniformách a 100 jezdců na koních. Součástí programu by měly být bitevní ukázky, výstava, koncerty či odborná konference, řekl dnes ČTK Radek Balcárek z Gardy města Hradec Králové, který se na přípravě podílí.

Hradec Králové: Výročí bitvy na Chlumu připomenou v roce 2016 různé akce
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

"Rozsahem by to měly být nejvýznamnější a největší vzpomínkové akce na tuto bitvu v porevoluční historii," řekl Balcárek. Na přípravě akcí spolupracují kromě gardy také hradecký kraj, Hradec Králové, Muzeum východních Čech v Hradci Králové a Komitét pro udržování památek z války roku 1866. Podle Balcárka se nyní jedná podobě rozpočtu celé akce, která by měla stát řádově miliony korun.

Vzpomínkové akce by měl zahájit městský ples v duchu výročí s historickými postavami. "Kromě bitevní ukázky přímo na Chlumu chceme u příležitosti zbudování nového pomníku srážky jezdectva u Střezetic udělat i rekonstrukci tohoto střetu,"řekl Balcárek. Podle něj byl střet u Střezetic poslední velkou jezdeckou bitvou v evropských dějinách, do bojů se zapojilo zhruba 10.000 jezdců na koních.

Vzpomínkových akcí se v posledních letech tradičně zúčastní na 400 příznivců vojenské historie, každoročně je navštíví několik tisíc diváků. Boje mezi pruskými a sasko-rakouskými jednotkami na území dnešního Královéhradeckého kraje vyvrcholily 3. července 1866 bitvou na Chlumu. Při několikahodinové krvavé bitvě zemřelo, bylo zraněno či zajato 50.000 vojáků. Rakouské jednotky začaly po ztracené bitvě ustupovat směrem na Vídeň a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

"V těsném sousedství našeho města se odehrála největší polní bitva na území českých zemí, která byla spojená s masakrem a obrovským utrpením lidí. Právě tato bitva v rámci prusko-rakouské války ovlivnila následný vývoj i v celé Evropě. O to více si musíme toto výročí připomínat a dělat vše pro to, aby se podobné věci už nikdy v budoucnu nestaly. Je dobře, že se v současné době na bitevním poli setkáváme už ne jako soupeři, ale jako přátelé,“ říká Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

150. výročí bitvy u Hradce Králové 1866, které se uskuteční v roce 2016, připomene dosud nejrozsáhlejší projekt vzpomínkových akcí. Ve středu 28.1.2015 se v Hradci Králové sešli představitelé Královéhradeckého kraje, města Hradce Králové, Gardy města Hradce Králové, Komitétu 1866 a Muzea východních Čech, aby v historické budově muzea slavnostně podepsali Memorandum o spolupráci při pořádání projektu akcí u příležitosti 150. výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866 - videoreportáž z podpisu memoranda je zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

10:23 Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městs…