Hradec Králové: Zabavené psy z množírny město daruje do nových domovů

28.12.2020 19:37

Do hradeckého městského útulku pro opuštěná zvířata bylo v říjnu umístěno do předběžné náhradní péče zhruba sedm desítek psů, které na pokyn Krajské veterinární správy v součinnosti s Policií ČR zajistil Odbor životního prostředí magistrátu města. Městu se v minulém týdnu podařilo získat psy do svého vlastnictví. Díky tomu jim bude možné zajistit nový domov v rodinném prostředí. Od dnešního dne může veřejnost žádat o jejich osvojení.

Hradec Králové: Zabavené psy z množírny město daruje do nových domovů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Do poslední chvíle jsme se psy museli nakládat jako s vlastnictvím cizí osoby, tudíž jim nebylo možné ihned po převozu do útulku zajistit vhodný domov. Již začátkem prosince jsme v zastupitelstvu podpořili návrh na přijetí psů do vlastnictví města, čekalo se však na podpis ze strany nyní už bývalého majitele. Ten se v minulém týdnu podařilo zajistit, tudíž jsme mohli prakticky okamžitě zahájit darování psů do nových domovů,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Psi byli do hradeckého útulku, který je pod správou technických služeb, umístěni do předběžné náhradní péče v říjnu. Město jejich péče přišla na více než jeden milion korun. „Ačkoliv byl zájem veřejnosti veliký a útulek dostal nespočet granulí a dek, za což samozřejmě patří všem obrovské poděkovaní, tak bohužel to ani zdaleka nepokrylo veškeré náklady, které byly s péčí o psy spojené. Abychom co nejdříve mohli psy umístit do nových domovů, rozhodli jsme se tuto částku po majiteli nevymáhat a jít mimosoudní cestou, díky tomu mohou tito pejsci nalézt nový domov o řadu měsíců dříve. Velké poděkování za mimořádné osobní nasazení však patří paní Horákové, panu Jeřábkovi a všem jejich kolegům z technických služeb, kteří se v útulku o psy starali a starají,“ dodává primátor. První psi by mohli být novým majitelům darováni již během tohoto týdne. 

Nabídka všech psů je k dispozici na webových stránkách hradeckého útulku. Žadatel o psa si jej může vybrat a na odbor majetku musí zaslat svou žádost. „Předpokládáme skutečně velký zájem veřejnosti. Rozhodovat bude termín, ve kterém bude žádost na město prostřednictvím podatelny nebo datovou schránkou zaslána. Zájemce první v pořadí bude kontaktován pracovníky hradeckého útulku, aby poskytl součinnost do tří dnů. Pokud to nebude možné, bude osloven další zájemce v pořadí,“ vysvětluje postup vedoucí oddělení správy nebytových prostor a veřejných statků z odboru majetku Lucie Hartmanová.

Zájemci o psy mohou zvířata vybírat pouze dle dostupných fotografií. „Bohužel nebudeme schopni všem poskytnout detailní informace o tom, kolik který pes váží nebo jak je velký a další podobné informace. Jsme samozřejmě schopni sdělit, jakého jsou psi pohlaví. Ve všech případech se navíc jedná o křížence, neručíme za rasu ani za povahu psů. Každý zájemce o osvojení zvířete by si měl také uvědomit, že tito psi byli poměrně dlouho v nestandartních podmínkách a vyžadují proto trpělivost a péči,“ doplňuje Hartmanová.

Nabídka psů určených k darování je k dispozici zde. Informace k žádosti o vybraného psa je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…