Hradec Králové připravuje pravidla pro obnovu zeleně v Jiráskových sadech

04.05.2023 16:28 | Tisková zpráva

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá udržitelnost funkční zelené plochy. Radní města proto na svém zasedání v tomto týdnu schválili vyčlenění půl milionu korun na zpracování studie, která navrhne kompozici pro další vývoj této parkové plochy.

Hradec Králové připravuje pravidla pro obnovu zeleně v Jiráskových sadech
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Některé porosty v tomto území v posledních letech dožívají a další jsou dlouhodobě neperspektivní, a to především vlivem suchých období v posledních letech. Ačkoliv je jednou z variant provedení výměny kus za kus, není toto řešení z dlouhodobého hlediska reálné. V některých místech už není opakovaná výsadba možná. S ohledem na to jsme se rozhodli přistoupit k pořízení studie, díky které budeme moci do budoucna jinak a lépe nastavit umístění a druhovou skladbu nových výsadeb a zajistit tak lepší udržitelnost,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Spolu se studií bude zpracovaný také stavebně-historický průzkum území, ze kterého bude návrh úpravy lokality vycházet. „Pokud bychom i nadále pokračovali v náhradní výsadbě v tomto území bez prověřeného koncepčního podkladu, mohlo by postupem času dojít k narušení celkové kompozice, a tak ke snížení historické i společenské hodnoty území,“ doplňuje náměstek Záruba. Na pořízení studie radní města na svém zasedání v tomto týdnu vyčlenili půl milionu korun. Zpracovanou by ji město mohlo mít v polovině příštího roku. Následně na to mohou navázat první úpravy z plánované revitalizace.

Jiráskovy sady mají rozlohu 5,5 hektaru. Založeny byly v roce 1896 a jsou součástí městské památkové zóny. Zároveň se jedná o lokalitu s archeologickými nálezy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…