Hradec Králové připravuje změnu tarifů jízdného MHD

18.01.2024 13:05 | Tisková zpráva

Od března letošního roku dojde k úpravě cenových tarifů jízdného MHD v Hradci Králové. Výši jednotlivého jízdného projednali radní města. Ke změně tarifu dojde jen u vybraných položek.

Hradec Králové připravuje změnu tarifů jízdného MHD
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Například cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka u řidiče zůstává na 30 korunách. Nově bude možné také u jednotlivého jízdného využít časovou platnost 10 nebo 60 minut a možnost přestupu. Další změnou bude bezplatné jízdné pro jednu osobu doprovázející dítě do věku šesti let. I nadále pak zůstává MHD zdarma pro děti do šesti let, držitele vybraných průkazů, maminky s kočárky i psy.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26613 lidí

K poslední úpravě tarifů hradecké veřejné dopravy došlo v roce 2016. „O změnách tarifů jízdného MHD se diskutovalo již delší dobu, nyní ale s ohledem na inflaci a snahu stabilizovat dotaci města dopravnímu podniku, jsme se rozhodli přistoupit k úpravě ceníku. Potřebujeme i nadále zachovat objem přepravy a přitom se nadále snažit o její modernizaci,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast městské dopravy Miroslav Hloušek.

Jednotlivé jízdné se v průměru zdraží v řádech korun, u časových jízdenek je to pak podle konkrétního tarifu. Hradecký dopravní podnik patří ve své kategorii mezi nejlépe hodnocené v republice, jednak z pohledu kvality a rozsahu služeb, ale především vzhledem k podílu ekologického provozu svého vozového parku. Polovinu spojů totiž obslouží elektrobusy nebo trolejbusy.

„Právě i nárůst ceny elektrické energie během posledních let významně zasáhl do výdajové části našeho rozpočtu, nafta zdražila zhruba o třetinu. Pokud k tomu připočteme nárůst mezd a cen dalších služeb, je úprava ceny jízdného nevyhnutelná a zcela logická,“ říká ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Na provoz MHD město každoročně přispívá dotací, která je pro letošní rok ve výši 380 milionů korun. Navýšení vybraného jízdného MHD by za letošní rok mělo do rozpočtu dopravního podniku přinést více než 11,7 milionu korun. Tyto finanční prostředky by měly mimo jiné pomoci i v rámci personální stabilizace zaměstnanců. „Ačkoliv máme řadu benefitů pro naše zaměstnance, stále jich není dostatek. Chtěli bychom, zejména řidičům, zlepšit jejich situaci, jejich práce si vážíme a rádi bychom je za volanty naší MHD udrželi,“ dodává ředitel Abraham.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

22:28 Mladá Boleslav: Město vybere provozovatele sdílených kol pro příští tři roky

Statutární město Mladá Boleslav, město Kosmonosy, obec Bradlec, obec Řepov a obec Kolomuty společně …