Hradec Králové se na čtyři dny stane městem s nejvyšším IQ v České republice

25.02.2019 17:57

Padesát nejnadanějších středoškoláků tu totiž bude od úterý do pátku bojovat o medaile v rámci jubilejního 60. ročníku Fyzikální olympiády. Královéhradecký kraj má mezi nimi hned dvě želízka v ohni – Michal z Gymnázia F. M. Pelcla z Rychnova nad Kněžnou dokonce bude obhajovat loňské šesté místo.

Hradec Králové se na čtyři dny stane městem s nejvyšším IQ v České republice
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Do Hradce se prestižní akce vrací po 14 letech. Záštitu nad jubilejním ročníkem převzal primátor Alexandr Hrabálek, náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, rektor Univerzity Hradce Králové Kamil Kuča a děkan Přírodovědecké fakulty UHK Pavel Trojovský.

„Za 60 let své historie dokázala Fyzikální olympiáda nalézt a pomoci vychovat celou řadu talentů, z nichž se později stali velmi slavní vědci. Většina z nich vzpomíná na olympiádu v dobrém. Ti  nejúspěšnější řešitelé pak skutečně profesně u fyziky nebo příbuzných oborů zůstávají,“ říká předseda Ústřední komise Fyzikální olympiády Jan Kříž z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Kromě náročných úloh, s jejichž řešením by měla práci i řada učitelů, čeká mladé fyziky i bohatý doprovodný program. Přichystaná je například návštěva laboratoří Katedry fyziky, ale i biologie a chemie Přírodovědné fakulty UHK, vybavených supermoderními přístroji, jako je skenovací elektronový mikroskop, Ramanův mikrospektrometr, mikroskop atomových sil nebo třeba difúzní mlžná komora. Poslechnou si zajímavé přednášky z kosmologie a podívají se na zajímavé experimenty s elektřinou a magnetismem. Na programu nechybí ani možnost kulturního či sportovního vyžití. Hlavní náplní ale samozřejmě zůstává fyzika. Zatímco teoretické příklady budou účastníci počítat v prostorách Gymnázia Boženy Němcové, na experimentální část se přesunou na přírodovědnou fakultu Univerzity HK.

Vítězové kromě věcných a finančních cen dostanou možnost reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní fyzikální olympiádě v izraelském Tel Avivu, která proběhne letos v červenci. Ani v mezinárodní konkurenci se totiž čeští studenti neztratí. Loni z Lisabonu dovezli jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

Fyzikální olympiády mají v Česku tradici. V roce 1959 přišel s jejich myšlenkou prof. Rostislav Košťál z VÚT v Brně. O osm let později stál společně s kolegy z Polska a Maďarska rovněž u založení Mezinárodní fyzikální olympiády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…