Hradec Králové začal hromadně odstraňovat autovraky

14.06.2021 19:44

Město Hradec Králové zahájilo akci hromadného odtahu autovraků, které ve městě jejich majitelé nechávají stát nejčastěji na parkovištích a zbytečně blokují potřebná parkovací místa. V rámci tohoto projektu se ale nejedná o vozidla, které mají chybějící součástky nebo jsou v chátrajícím stavu. Jde především o vozidla, která nemají registrační značky, mají je uložené v depozitu nebo u nich vypršela platnost technické kontroly. Do konce června by mělo být takto odtaženo zhruba dvacet takových vozidel.

Hradec Králové začal hromadně odstraňovat autovraky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

 „Před několika týdny jsme se rozhodli zahájit projekt, v rámci kterého chceme vymýtit autovraky z Hradce. Tato akce je zaměřená na vozidla, která nemusí být na první pohled poničená, ale vykazují známky vraku, tedy mají například dlouhodobě propadlou platnost technické kontroly, mají registrační značku v depozitu nebo registrační značku vůbec nemají. Tato vozidla máme zmapována a během června je odtahujeme na hlídané parkoviště v Hradci Králové, kde zůstávají do momentu, dokud majitel nesjedná nápravu,“ říká náměstek primátora pro správu městského majetku Pavel Marek. Do konce června má město v plánu takto zajistit téměř dvacet takových vozidel po Hradci Králové, dohromady se jich po městě vyskytuje zhruba šedesát. „Některá z těchto vozidel se nenacházejí na naší komunikaci, proto s vlastníky silnice musíme zahájit jednání a domluvit se na společném postupu,“ doplňuje náměstek Marek.

Magistrát města pravidelně zajišťuje také odtahy a ekologickou likvidaci vozidel, která jsou znaleckými posudky vyhodnocena jako vraky. Za ně město ročně zaplatí několik desítek tisíc korun. „V tomto případě se jedná o ta vozidla, která skutečně vypadají jako vrak, ve většině případů jsou prorezlá, chybí jim podstatné části. Takových se v loňském roce podařilo odstranit několik desítek. Předpokládáme, že v tomto roce to bude velmi podobné,“ dodává náměstek Marek.

Občané mohou odstavené vraky hlásit elektronicky na adrese podatelna@mmhk.cz, případně přes Městskou policii Hradec Králové, která předává magistrátu podněty k odstranění autovraků každý měsíc. Stejně tak mohou majitelé autovraků kontaktovat magistrát města, kde jim pracovníci odboru majetku poradí, jakým způsobem se mohou o vrak nejvhodněji postarat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…