Hranice: Třídu 1. máje zkrášlí nová zeleň a květinové záhony

16.11.2021 20:51

Úpravy se budou postupně týkat několika lokalit a mají za cíl zlepšit vzhled těchto míst a funkčnost ploch zeleně.

Hranice: Třídu 1. máje zkrášlí nová zeleň a květinové záhony
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Nové stromy a květinové pásy ozdobí v letošním a příštím roce třídu 1. Máje a ulici Purgešova.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Ve většině případů půjde o úpravu ploch a vysazování trvalek a cibulovin. Někde budou na vhodná místa dosazovány stromy.

Na Třídě 1. máje bude upravován prostor před bývalým kinem, dále náměstí 8. května, prostor před Červenou jídelnou a před Koloseem. Čtvrtá lokalita je rozdělena na dvě části – jednou je napojení silnice I/47  za parkovištěm u Alberta, kde již práce začaly. Druhou částí  je prostor naproti restaurace Slavie, kde má být, kromě výsadby květin,  doplněna zeleň také o jednu  třešeň. Ta bude působit jako protiváha tmavých borovic, kdy kontrastně doplní jarní efekt kvetením a podzimní efekt vybarvením listů.

Pátou lokalitou je prostor před budovou Purgešova 1399, kde budou nevzhledná thuje a jalovec nahrazeny okrasnými třešněmi a prostor vyzdobí záhonky trvalek a cibulovin.

Letos plánujeme začít s přípravou plochy č. 3 mezi jídelnou a Koloseem, kde bude vysazeno 18 okrasných třešní. Jde o velkokvětou odrůdu prunus avium plena, která kvete v první fázi třešňových stromů sněhobílými, plnými květy na poměrně dlouhé období až 3 týdnů. Květy jsou sterilní, takže se hodí i do míst, kde si nemá být nepořádek z plodů. Opadavé listy jsou tmavě zelené a na podzim se barví do zlatavě oranžové a měděně červené. Tři třešně budou vysazeny před Červenou jídelnou a dalších 15 nahradí stejný počet akátů, většinou ve špatném zdravotním stavu.  Z nich bude 14 pokáceno a jeden přesazen na vhodnější místo. Okrasné třešně opticky navážou na sakury , které již na Tř. 1 máje jsou. Nové okrasné třešně budou na jaře doplněny záhony trvalek a budou zde vysazeny i cibule dalších květin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…