Humpolec: Nový územní plán jde do finále

11.01.2016 14:05

Zastupitelstvo města Humpolce bude v únoru hlasovat o vydání nového územního plánu města. Po zhruba čtyřech letech by tak Humpolec konečně mohl mít nový územní plán města.

Humpolec: Nový územní plán jde do finále
Foto: infohumpolec.cz
Popisek: Humpolec

Zastupitelstvo města Humpolce bude v únoru hlasovat o vydání nového územního plánu města. Po zhruba čtyřech letech by tak Humpolec konečně mohl mít nový územní plán města. V dubnu 2012 zastupitelstvo města schválilo zadání územního plánu a očekávalo, že nový územní plán bude schválen v roce 2014. Zásadní faktory, které ovlivnily délku pořizování územního plánu, byly zejména novely stavebního zákona, které měnily podmínky a způsob vydání územního plánu takříkajíc za pochodu, dále pak to byly měnící se podmínky nadřazené dokumentace - tedy územní plán kraje resp. Zásady územního rozvoje Kraje Vysočina, na které musel územní plán města reagovat opakovaným veřejným projednáním. V roce 2015 ovlivnily průběh zpracování nemalou měrou tlaky na zpracovatele, vyvolané určitou skupinou odpůrců přemístění autobusového nádraží a vybudování obchodního centra na jeho místě.

Přesto je v tuto chvíli nutné vnímat naléhavost schválení územního plánu pro rozvoj celého města Humpolec včetně jeho místních částí. Je zřejmé, že čtyřletý proces pořizování územního plánu ani politické přestřelky několika angažovaných skupin občanů nijak nepřispěly k možnosti koncepčně rozvíjet město a realizovat mnohé investiční projekty, přesto je zde stále šance pro udržení strategických rozvojových plánů, přinášející nejen rozvoj komerčních, ale i sociálních služeb, rozvoj zaměstnanosti i celkový ekonomický růst města.

Chtěl bych tímto poděkovat všem občanům i investorům za trpělivost, kterou projevili při pořizování územního plánu, za ochotu komunikovat a tvořit územní plán k všeobecnému konsensu, který se jistě projeví v nejbližších letech. Samozřejmě jsme si vědomi, že některá témata nebyla vyřešena ke spokojenosti všech, jako témata přesunu autobusového nádraží, řešení areálu bývalých humpoleckých strojíren apod. Ale i zde jsme připraveni a ochotni dále jednat. Územní plán je živý organismus stejně jako město samé a je ovlivňován koncepcí i aktuální potřebou a možností města, firem a občanů. Z tohoto důvodu bychom se rádi k problematice některých území a dopravy ve městě vrátili v navazujících územních studiích a řešili tuto problematiku do větší hloubky a v širším kontextu. Závěry z této práce pak bude možné do územního plánu zapracovat formou změny územního plánu či registrované územní studie.

V závěru bych se rád omluvil všem, kterým jsme v rámci zpracovaného územního plánu nedokázali vyhovět, neboť jak bylo řečeno, územní plán je konsensus a tak kromě zájmů obyvatel je třeba řešit i podmínky a požadavky dotčených orgánů státní správy či ctít celkové principy trvale udržitelného rozvoje, kam kromě sociálního a environmentálního pilíře patří i pilíř ekonomický. Věřím však, že i zde je možné hledat řešení v podobě změn územního plánu apod.

Poslední slovo bych pak rád věnoval úzké skupince angažovaných spoluobčanů, kteří víc než o rozvoj města usilují o vlastní zviditelnění a řešení osobních antipatií. Jejich cílem je vytvořit iluzi, že vedení města není schopno řešit problémy a řádně spravovat město. Víme, že se chystá napadení územního plánu a tím zablokování veškerých rozvojových možností, které nový územní plán nabízí v podobě vytvoření desítek nových pracovních míst, výstavby nového domova důchodců v Lužické ulici (investice kraje s pomocí zahraničního investora), rozvoje pivovaru Bernard mimo centrum města, rozšíření firmy Lacum-Galma, výstavby a rozšíření firmy DUO-TRANS v nové lokalitě, rozšíření nabídky obchodních služeb, rekonstrukce důležitých veřejných prostranství a v neposlední řadě vytváření nových lokalit pro bydlení. Víme, že si najali advokáty a architekty, aby hledali cesty, jak zpochybnit platnost nového územního plánu. Tím by došlo k zablokování investičních plánů firem potřebných pro rozvoj města. Přesto jsme ochotni dále jednat se všemi, jejichž argumenty budou stejně transparentní a komplexní jako je transparentní a komplexní náš pohled na problematiku rozvoje celého města a všech principů trvale udržitelného rozvoje města Humpolec.

Děkuji všem, kteří se konstruktivně podíleli na tvorbě územního plánu města Humpolec, za váš čas a energii a budu se těšit na další spolupráci.

Květoslav Namyslo, místostarosta a zastupitel pověřený koordinací územního plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…