Humpolec: Tatíček Masaryk se vrátil domů. Město už střeží v plné síle

07.08.2020 20:51

Zrestaurovaná socha Tomáše Garrigua Masaryka se 28. července vrátila zpět na své místo v Humpolci.

Humpolec: Tatíček Masaryk se vrátil domů. Město už střeží v plné síle
Foto: infohumpolec.cz
Popisek: Humpolec

Do parku na Tyršově náměstí ji doprovodili restaurátoři, představitelé města, humpolecké Technické služby, těžká technika a také pohledy přihlížejících. Oficiální slavnostní „odhalení“ opravené sochy včetně doprovodného programu plánuje město Humpolec tematicky na 28. října.

Zaslouženou péči v ateliéru restaurátorů dostal první československý prezident od Humpolce ke svým letošním 170. narozeninám. Řeč je samozřejmě o jeho soše, kterou se Humpolečtí pyšní na Tyršově náměstí od roku 1937. Za svou existenci si ale zažila tři politicky vynucené deinstalace a tři velké návraty. Pro Humpolecké se tak stala symbolem demokracie a svobody, ovšem zub času i náročná stěhování poznamenaly nejen její vzhled, ale hlavně její technický stav. „Při hloubkové sondě restaurátoři zjistili, že šrouby spojující její díly jsou značně zkorodované, zvlášť v nohách sochy, kde byly na hranici životnosti. Zároveň se zaměřili na oživení jejího vzhledu, ovšem s velkým citem a respektem k zachování původní patiny i známek stáří nebo stop po historických zkušenostech,“ uvedl starosta Humpolce Karel Kratochvíl, který sochu Masaryka navštívil přímo u restaurátorů v ateliéru brněnské společnosti Marston-CZ.

Deinstalace a převoz zhruba devět set kilogramů vážícího a přes tři metry vysokého Masaryka z Humpolce do Brna se uskutečnily letos 19. května. Mezitím došlo také k dokončení revitalizace parku, jemuž socha dominuje. Obnova začala dle návrhu zahradní architektky Ing. Evy Jonešové letos v březnu. „Návrh revitalizace byl cíleně jednoduchý proto, aby nepotlačil význam a hmotu sochy a aby zachoval záměr důstojně obnovit tento pietní prostor,“ zmínil již dříve místostarosta Humpolec Ing. Vlastimil Brukner. Už jen růže čekají na správný čas k vysazení, který nastane letos na podzim. Slavnostní představení opravené sochy a obnoveného parku plánuje město Humpolec na 28. října ku příležitosti oslav Dne vzniku samostatného československého státu.

Autorem humpolecké bronzové sochy prvního československého prezidenta je sochař Vincenc Makovský. Masaryk byl na Tyršovo náměstí před architektonicky cennou Medovu vilu od Josefa Gočára instalován v roce 1937. Už o tři roky později ji Humpolečtí sundali a ukrývali před německými nacisty. V roce 1945, tedy po skončení druhé světové války, sochu opět instalovali tam, kam patřila. Jenže v roce 1959 se stala trnem v oku komunistům. Ti ji uložili do skladu radnice na devět let, do roku 1968, kdy ji Humpolečtí znovu postavili k Medově vile. Poslední, třetí politická deinstalace sochy se odehrála v roce 1972. Po sametové revoluci vznikl v Humpolci takzvaný přípravný výbor, který usiloval o to, aby se socha Tomáše Garrigua Masaryka vrátila, což se podařilo 10. března 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…