I Znojmo dalo hlas svatovítským varhanám

15.02.2018 13:46

Znojmo přispěje 34 532 korunami na pořízení nových varhan do katedrály sv. Víta v Praze. S prosbou o symbolickou jednu korunu za každého občana se na Znojmo obrátil Svaz měst a obcí České republiky a Arcibiskupství pražské. Žádost o poskytnutí daru rozeslali do obcí a měst po celé České republice.

I Znojmo dalo hlas svatovítským varhanám
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Poskytnutí daru schválili zastupitelé na svém pondělním zasedání. „Sami ve Znojmě víme, jak náročné je udržovat a opravovat naše památky, a to hlavně finančně. Svatovítskou katedrálu známe všichni a její věhlas do České republiky táhne. Za občany Znojma tak posíláme malý příspěvek,“ říká Jan Grois, starosta města Znojma.

Svatovítská katedrála byla dostavěna v roce 1929. Její součástí byly i varhany, které svou kvalitou nikdy neodpovídaly prostoru a jako nevyhovující se ukázalo i jejich umístění pod nízkou klenbou. Varhany byly dokonce i zrestaurovány, přičemž se ale potvrdilo, že pro vyznění hlasů do tak velkého chrámu by byl vhodný kvalitnější nástroj. Za účelem jeho pořízení vznikl v roce 2014 Nadační fond Svatovítské varhany. Stavbou nových varhan chce fond přispět věhlasu katedrály a slavné hudební tradici českého národa.

Varhany pro nejvýznamnější český chrám vyjdou na 80 milionů korun, vážit budou 20 tun, vyrobeny budou ve Španělsku a rozeznít by se měly v roce 2020. Výroba nástroje (převážnou část zaplatí katolická církev a velké firmy) by se neuskutečnila nebýt nespočtu dárců a donátorů, mezi které se nyní zařadilo i město Znojmo.

Aktuálně je již vybráno již 77 % financí

„Jsem rád, že město Znojmo bude pro věky budoucí zaznamenáno v knize donátorů. Děkuji všem zastupitelkám a zastupitelům, tímto počinem jasně deklarovali svůj pozitivní vztah ke kulturnímu dědictví. Věřím, že i pro Znojmáky, kteří navštíví katedrálu, ať už za potřebou liturgickou či koncertní, to bude nejenom pěkná podívaná, ale hlavně nádherná poslouchaná. Až uslyší velkolepý okouzlující zvuk varhan, možná dojde při vědomí znojemského malého podílu na ozdobě katedrály i na citové zachvění u srdíčka,“ říká místostarosta Znojma Jan Blaha.

Dle stránek nadačního fondu je aktuálně vybráno již 77 % financí na stavbu nových varhan, což je více než 58 000 000 korun. Více informací o celém projektu je možné získat ZDE.

Nejstarší varhany na českém území hrají v kostele ve Smečně na Slánsku (pocházejí nejspíš z roku 1587). Největší varhany v Česku jsou v olomouckém chrámu sv. Mořice, monumentální nástroj má 10 400 píšťal (pro srovnání: největší varhany na světě v koncertní síni v Atlantic City mají 33 112 píšťal; sv. Vít bude mít cca 6,5 tisíce).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…