INA míří do Svitav – smlouva o smlouvě budoucí

07.02.2015 16:56

Na zasedání zastupitelstva města Svitavy v září roku 2014 se poprvé představila zastupitelům firma INA Lanškroun ze skupiny Schaeffler Group, která projevila zájem o koupi pozemků ve svitavské průmyslové zóně.

INA míří do Svitav – smlouva o smlouvě budoucí
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Skupina Schaeffler Group zahrnuje pod sebe značky INA, LuK a FAG, je v celosvětovém měřítku předním dodavatelem valivých ložisek a také renomovaným dodavatelem dílů pro automobilový průmysl. Svoji činnost provozuje ve více než 49 zemích na 170 místech po celém světě a s více než 79 tisíci zaměstnanci je jedním z největších evropských průmyslových podniků v rodinném vlastnictví. Nyní má zájem vybudovat závod ve Svitavách.

Na jednání při podpisu smlouvy o smlouvě budoucí se setkali starosta města David Šimek a místostarosta Pavel Čížek s vedením lanškrounského závodu – ředitelem Janem Goláněm a projektovým vedoucím Zdeňkem Gregorou.

Záměrem nového Závodu INA Svitavy je vyrábět plastová ložiska a komponenty do automobilového průmyslu, zejména nejnovější produkt WMM Modul (WärmeManagementModul) - ventil pro optimální rozvod média v chladícím systému vozidla, který snižuje emise, spotřebu paliva o 1 – 3 % a také opotřebení motoru. Zájem o výrobek projevily renomované automobilky koncernů. Sériová výroba již probíhá v závodě INA Lanškroun, z kapacitních důvodů je však nezbytné bezodkladně postavit zcela nový závod, který bude splňovat veškeré podmínky pro výrobu WMM Modulu, ale i další vývoj. Závod INA Svitavy by tak měl vedoucí úlohu ve vývoji a výrobě WMM Modulu v celosvětovém měřítku.

Svitavská průmyslová zóna Paprsek splňuje předpoklady pro novou výrobní halu vyhovující infrastrukturou, dobrou dopravní dostupností a dostatečným potenciálem volných pracovních sil. Proto se vedení závodu dohodlo s německými vlastníky i s vedením města Svitavy a ve středu 4. února podepsalo smlouvu o smlouvě budoucí týkající se budoucího prodeje pozemků o celkové výměře 75 219 m2. Kupující má zájem vystavět zde výrobní halu (vstřikovnu plastů) a administrativní budovy. Smlouva o smlouvě budoucí je vázána na novelu právní úpravy vtahující se na poplatek za vynětí nemovitosti ze zemědělského půdního fondu, která se očekává do šesti měsíců od uzavření této smlouvy.

V případě podpisu následné kupní smlouvy by podle plánovaného harmonogramu započaly stavební práce v květnu 2015 a v červenci následujícího roku by se zmíněná výroba přestěhovala do Svitav. Zahájení kompletní výroby je zamýšleno od listopadu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svitavy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…