Jablonec nad Nisou: 10. výročí partnerství s německým městem Kaufbeuren

18.09.2019 8:32

Letošní Setkání partnerských měst, které se tradičně koná v rámci Jabloneckých podzimních slavností, bude výjimečné. Jablonec a bavorský Kaufbeuren oslaví 10. výročí partnerství. Oslavy odstartují 20. září v poledne zahájením podzimních slavností, následně na Mírovém náměstí společně vystoupí Musikvereinigung Neugablonz a Mladá dechovka a od 16.00 se v Domě Česko-německého porozumění bude konat vernisáž výstavy fotografií Kaufbeuren – Nové pohledy, která potrvá do 18. října 2019.

Jablonec nad Nisou: 10. výročí partnerství s německým městem Kaufbeuren
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Dohodu o partnerství obou měst podepsali v roce 2009 tehdejší starostové Petr Tulpa a Stefan Bosse. „Spolupráce mezi oběma městy ale v praxi funguje mnohem déle. Po 2. světové válce většina původního obyvatelstva Jablonce nalezla nové útočiště právě v Kaufbeurenu, kde vznikla nová čtvrť Neugablonz, neboli Nový Jablonec,“ doplňuje Kateřina Hujerová z kanceláře primátora, která oslavy partnerství organizuje.

Postupně se spolupráce mezi městy rozvinula v různých oblastech: kultuře, sportu, školství a mezi církvemi. V současnosti probíhá také na úrovni tří jabloneckých škol (ZŠ Liberecká 26, Gymnázium Dr. Antona Randy, SUPŠ). Zapojují se i další jablonecké organizace. Jablonecké kulturní a informační centrum se účastní veletrhů a pořádá do Kaufbeurenu zájezdy. Eurocentrum Jablonec nad Nisou hostí veletrh s účastní bavorského města. Spolupracují spolu ale také archivy, umělecká sdružení a muzea.

V rámci oslav desetiletého partnerství Jablonec letos podpořil mnoho projektů. V červnu si „staří“ i „noví“ Jablonečané v Neugablonz společně připomenuli 100. výročí založení fotbalového klubu a ve stejném termínu se na kaufbeurenské půdě konal házenkářský turnaj, jehož se pravidelně účastní sportovci z TJ Eletro-Praga.

Představitelé Jablonce v červenci navštívili kaufbeurenské městské slavnosti Tänzelfest, kde měl Jablonec svůj vlastní stánek. V rámci Tänzelfestu pravidelně v průvodu dechovek vystupují kapely Musikvereinigung Neugablonz a Mladá dechovka. „Obě kapely za sebou mají mnoho společných koncertů a festivalů, společně si zahrály dokonce i na půdě Evropského parlamentu jako příklad skvěle fungujícího partnerství,“ dodává Hujerová s tím, že soubory spolu začaly spolupracovat už před 30 lety.

Kaufbeuren se v rámci Jabloneckých podzimních slavností bude prezentovat ve vlastním stánku, ve kterém bude prodávat regionální pochutiny. Podpořit ho do Jablonce přijede pět desítek krajanů, kteří v regionu stráví celé čtyři dny a prohlédnou si Jablonec a okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…