Jablonec nad Nisou: Centrum pro zpracování s odpady by mohlo vyrůst na Brandlu

20.10.2017 12:19

Zastupitelé Jablonce schválili záměr vybudovat v areálu bývalé výtopny na Brandlu centrum pro zpracování odpadů. Během následujících dvou až tří let tam vznikne nejen sběrné místo a překladiště odpadu, ale i kompostárna na zpracování bioodpadu, která v Jablonci stále citelně chybí.

Jablonec nad Nisou: Centrum pro zpracování s odpady by mohlo vyrůst na Brandlu
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Otázku kam s odpadem si vedení města klade už dvacet let. Již mnoho let se také hovoří o tom, že umístění sběrného dvora a překladiště na Proseči je pouze dočasné. Haldy odpadu, projíždějící velká svozová auta a v neposlední řadě kolony osobních aut s přívěsnými vozíky, která přivážejí odpad z domácností trápí obyvatele, kteří bydlí v sousedství stávajícího překladiště. „Lokalita Proseče je mimořádně atraktivní a je jí pro odpadové hospodářství škoda,“ je přesvědčen náměstek primátora Miloš Vele.

„Když se nám vloni podařilo vyřešit situaci s teplem a centrální výtopna na Brandlu přestala sloužit svému původnímu účelu, zůstal průmyslový areál s velkými halami. Začali jsme přemýšlet nad jeho dalším využitím,“ popisuje Vele, jak nápad na nové překladiště vznikl. Celý pozemek je majetku města nebo Jablonecké energetické, což je společnost ve 100% vlastnictví města. „Přístup do areálu umožňuje silnice přes Zelené údolí, přes letos opravený most. V lokalitě nejsou žádné obydlené domy, jimž by mohla projíždějící auta vadit tak jako lidem žijícím na Proseči,“ vysvětluje Vele.

Využití areálu teplárny pro nakládání s odpady se ukázalo jako ideální i podle studie proveditelnosti, kterou si město nechalo zpracovat u projektové kanceláře ARCHaPLAN, která má zkušenosti s odpadovým hospodářstvím v Hradci Králové nebo v Pardubicích.

Vybudování centra pro nakládání s odpady studie dělí do tří navazujících etap. V té první by došlo ke zřízení sběrného dvora, překladiště a kompostárny, ve druhé etapě je naplánováno vybudování třídících linek na papír a plast a ve třetí etapě technologické zařízení na skleněný odpad. Stavební úpravy nebudou díky vybavení areálu nijak náročné. Půjde spíš o dodatečné zpevnění a opravu stávajících ploch, rozšíření příjezdové komunikace a případně demolice stávajících nevyužitelných objektů. Finanční náročnost na realizaci všech tří etap rozložených do několika let studie odhaduje na 48 milionů korun, zatím se ale jedná o hrubý odhad.

Čistota řeky Nisy v těsném sousedství areálu není nijak ohrožena. Součástí areálu stále ještě jsou dnes již prázdné nádrže a jímky na mazut, kterým se kdysi topilo.

Zastupitelé náměstka Veleho pověřili, aby zajistil zpracování dokumentace a její předložení orgánům státní správy a zároveň aby vedl jednání se společností Severočeské komunální služby s. r. o. o vymístění stávajícího překladiště z Proseče do prostor bývalé výtopny Brandl.

Lokalita Brandl už v historii byla využívaná jako průmyslová. Právě zde stál mlýn, textilka nebo později jablonecká plynárna a elektrárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…