Jablonec nad Nisou: Dary z městské pokladny

12.05.2021 19:02

Statutární město Jablonec nad Nisou daruje dvakrát 10 tisíc korun ze svého rozpočtu, a to organizaci Zdravotní klaun na nákup osobních ochranných prostředků a antigenních testů a Spolku BABYBOX – Ludvík Hess a Jakub Hess pomáhají odloženým dětem, z. s.

Jablonec nad Nisou: Dary z městské pokladny
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

O finanční dar požádala magistrát o.p.s. Zdravotní klaun. Její klauni navštěvují dlouhodobě nemocné děti a geriatrické pacienty a činili tak i v době pandemie. „Nyní je jejich přítomnost u pacientů ještě důležitější než jindy. Svými programy zlepšují psychický stav pacientů a nemalou měrou přispívají k vyléčení,“ říká vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová s tím, že jen respirátorů klauni spotřebovali přes tisíc. Potřebují však také testovací sady a další pomůcky.

Zdravotní klauni docházejí také do jablonecké nemocnice. „Klauni jsou již delší dobu součástí pediatrického oddělení. V roce 2020 uspořádali na oddělení 39 tzv. Klauniád. Chodili i do naší dětské skupiny, která vznikla loni pro děti zaměstnanců nemocnice, když byly zavřené školy a školky. Jejich návštěvy jsou důležité pro pacienty i zaměstnance. Do nemocnice vždy přinesou smích a dobrou náladu, a to teď všichni potřebujeme,“ konstatuje Jitka Řehořová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Jablonec, p.o.

Druhý desetitisícový dar z jabloneckého rozpočtu poputuje Spolku BABYBOX – Ludvík Hess a Jakub Hess pomáhají odloženým dětem, z. s. V areálu jablonecké nemocnice je od roku 2010 babybox. Zastaralý typ je už vyměněný za moderní a od 20. dubna spuštěný ve zkušebním provozu. „Nový babybox je zhotovený z antikorového plechu, dvoukřídlá dvířka se otevírají automaticky, po vložení děťátka a aktivaci senzoru se samočinně zavřou. Přitom je tělíčko dítěte chráněno fotobuňkami před zraněním. Vnitřní prostor je klimatizovaný, babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na počítače a mobilní telefony stálé služby,“ popisuje nový typ Matěchová.

Za patnáct let babyboxy pomohly zachránit 217 dětských životů, z toho jeden v Jablonci nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…