Jablonec nad Nisou: Investice do rozvoje města budou letos vyšší

21.02.2014 20:31

Vloni nastavený trend mírně se zvyšujících investic do rozvoje města bude pokračovat i v roce 2014. Oproti loňskému rozpočtu, kdy bylo na investice určeno více jak 115 milionů korun, vzrostly plánované investice do rozvoje Jablonce na více než 126 milionů. Největší investicí roku 2014 bude zateplení ZŠ Arbesova.

Jablonec nad Nisou: Investice do rozvoje města budou letos vyšší
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

ZŠ Arbesova

V rozpočtu je na zateplení ZŠ Arbesova vyčleněno 20 milionů korun. Opět je třeba zateplit obvodový plášť pavilonů a vyměnit okna. „Po zkušenostech s objektem v Liberecké předpokládáme i tady výskyt azbestu v boletických panelech. Při těchto projektech nám významně pomáhají dotace z evropských nebo státních zdrojů. I v tomto případě jsme o ni požádali, tentokrát z Operačního programu životního prostředí,“ říká náměstek pro rozvoj města Petr Vobořil a dodává, že zateplování základních škol patří mezi priority města už několik let. ZŠ Arbesova navštěvuje 429 žáků.

Okružní křižovatka Belgická

Výstavbu okružní křižovatky v Belgické ulici má letos v plánu Ředitelství silnic a dálnic ČR. Město Jablonec počítá v rozpočtu s investicí 6,5 milionu korun na chodníky, autobusové zastávky a veřejné osvětlení. „V plánu na následující rok je také čtvrté rameno okružní křižovatky, které ji přímo propojí s průmyslovou zónou v bývalém areálu LIAZu,“ prozrazuje Petr Vobořil s tím, že již rozpočet letošního roku pamatuje na přípravu této stavby částkou 400 tisíc korun.

Chodník v ulici Želivského

Obdobnou a pro město velmi významnou stavbou je rekonstrukce ulice Želivského, která patří do majetku Libereckého kraje. Rekonstrukcí samotné komunikace se bude zabývat Krajská správa silnic LK. Město Jablonec počítá s výstavbou levostranného chodníku od čerpací stanice Shell po AKT Čechy a od ulice U Pošty po křižovatku Ostrý roh. Tato investice je v rozpočtu vyčíslena na 9,1 milionu korun.

IPRM Žižkův Vrch

„V rámci Integrovaného plánu rozvoje města ve vymezené zóně Žižkův Vrch a okolí se letos chceme věnovat hlavně opravám chodníků, komunikací, veřejného osvětlení, stavbám kontejnerových a parkovacích stání, revitalizovat zeleň a vysazovat novou,“ vypočítává Vobořil. Tyto akce z větší části pokryjí dotace z EU, které se na IPRM v roce 2009 podařilo získat.

Dalšími významnými investicemi jsou rekonstrukce ul. Lesní, rekonstrukce ul. Vrkoslavická poničené po loňskými přívalovými dešti, II. etapa úpravy plochy pro tržnici za autobusovým nádražím, příspěvek DPMLJ na rekonstrukci tramvajové trati a dále se bude pokračovat v revitalizaci objektu radnice, např. vstupní parter, obnova fasády a věže radnice, repase oken.

Investiční akce v roce 2014:

  • Doprava, infrastruktura  - 61,5 milionu (např. okružní křižovatka Belgická, Lesní, Vrkoslavická, Pasecký vrch – veřejné osvětlení, vodovod; chodník v ul. Želivského, IPRM Žižkův Vrch)
  • Stavby města - 47,7 milionu (např. zateplení ZŠ Arbesova, oprava technologie v Bazénu, kanalizační přípojka MŠ Tichá, radnice…)
  • Příprava investic – projektová dokumentace - 1,4 ,milionu (rekonstrukce ul. Nový Svět, rekonstrukce ul. Ladova, sjezd k LIAZu…)
  • Volný čas - 7,5 milionu (úpravy okolí přehrady – mobilní převlékací kabiny, lehkoatletická hala na Střelnici, dětská hřiště v rámci IPRM, hřiště v ul. Sokolí)
  • Ostatní investice - 6,3 milionu (rekonstrukce tramvajové trati, přeložky v nemocnici)
  • Projektové dokumentace a studie 1,8 milionu

 Schválený návrh rozpočtu 2014 – odkaz na web města Jablonec nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …