Jablonec nad Nisou: Jablonecká energetická koupí od města další skupinu kotelen

22.06.2022 19:53 | Tisková zpráva

Jablonečtí radní schválili 2. etapu prodeje technologií plynových kotelen společnosti Jablonecká energetická, a.s., (JE) za více jak 12,2 mil. korun bez DPH. Zatímco loni v 1. etapě město prodalo JE 23 plynových kotelen, ve druhé a závěrečné jich bude 32. Ve svém majetku si město ponechá šest plynových kotelen a 12 výměníkových a směšovacích stanic.

Jablonec nad Nisou: Jablonecká energetická koupí od města další skupinu kotelen
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Záměr na převod technologií kotelen některých městských objektů do společnosti Jablonecká energetická, a.s., formou nepeněžního vkladu do základního kapitálu schválili radní v roce 2020. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Obdobně jako v 1. etapě, i v té druhé město skupinu technologií JE prodá. „JE tak bude vedle městských objektů aktuálně připojených k?soustavě zásobování teplem zajišťovat nově dodávku tepla včetně údržby a servisu i pro další skupinu městských objektů,“ říká jablonecký náměstek pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil, podle něhož tento akt bude pro město znamenat snížení nákladů, zvýšení komfortu dodávek s úsporou v ceně paliva a zvýšení účinnosti výroby tepla.

„Město dále uspoří v nákladech za provoz, opravy a údržbu, v investicích do rekonstrukcí nebo ve finální ceně za teplo s 10% sazbou DPH oproti současným 21 % za nákup plynu a dalších služeb,“ dodává Kouřil. Ačkoliv půjde v dlouhodobém horizontu o významné úspory, nelze podle ekonomického náměstka v tuto chvíli jejich výši přesně určit vzhledem k situaci na trhu s energiemi. Připomíná však, že do rekonstrukcí kotelen bude JE, a.s., v letech 2024-2035 investovat dle aktuálních propočtů více jak 30 mil. Kč.

Zbývající technologie nyní spravuje technický odbor jabloneckého magistrátu, palivo pro většinu subjektů nakupuje do konce roku 2022 město. „Prodej městských kotelen zapadá do celkového rámce směřování energetiky města, energetický management nebo energetickou koncepci zajišťuje JE,“ doplňuje náměstek Kouřil s tím, že v rámci I. etapy byly dosud zrekonstruované zdroje v Lidické 7, MŠ Palackého, tribuna B, hasičská zbrojnice Kokonín, Prosečská 210 a probíhá příprava pro připojení objektu Kamenná 11 k CZT. To vše si vyžádalo náklady 4,2 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…