Jablonec nad Nisou: Jarní úklid začal na Horním náměstí

27.03.2020 12:20

Jarní úklid začne v Jablonci v sobotu 28. března, a to na Horním náměstí. V současné době ve městě technické služby osazují dopravní značení. Ruční úklid, tzv. předmetání, se provádí v centru a kolem přehrady už od pondělí 16. března. Problémem jsou třeba papírové kapesníky, které lidé neodhazují do odpadních nádob, ale na zem, nebo je nechávají v nákupních košících.

Jablonec nad Nisou: Jarní úklid začal na Horním náměstí
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Jarní úklid ve městě začne mytím Horního náměstí tlakovou vodou včetně ručního samosběru. Práce by mohly zastavit jedině teploty pod nulou, kdy by hrozilo náledí a poškození strojů,“ říká jednatel Technických služeb Jablonec nad Nisou Milan Nožička. „Zároveň bychom touto cestou požádali občany, aby respektovali dopravní značení oznamující zahájení úklidu v dané lokalitě a, pokud je to možné, na stanovenou dobu přeparkovali svá vozidla. Úklid se tím zrychlí a uspoří se náklady.“

S takzvaným předmetání začaly technické služby už v pondělí 16. března, a to v centru na chemicky ošetřovaných komunikacích a v okolí přehrady. „Tímto opatřením jsme chtěli snížit prašnost v ovzduší, neboť máme samosběry s technologií na likvidaci částic menších než PM 10 (particulate matter*). Tyto částice prachu jsou volně unášeny vzduchem a na sobě mohou nést i viry způsobující onemocnění Covid 19. Čištění města samosběry, zvláště sídlišť a centra, považujeme v této době jako velmi důležité a potřebné,“ dodává ředitel Nožička.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Úklid komunikací ve městě, který zahrnuje tzv. předmetání, strojové i ruční čištění ulic, chodníků a uličních vpustí, je naplánován na devět týdnů. Práci ztěžuje současná zdravotní situace a s ní spojená opatření. Přesto se uklízí nejen ulice a chodníky, ale i zelené plochy. „Jarní úklid představuje zejména hrabání travnatých ploch, které na chvíli zastavilo nepříznivé počasí, a úklid odpadků. Začíná se vždy v parcích a na zelených plochách v centru a postupuje se hvězdicovitě směrem k okrajům města,“ vysvětluje Štěpánka Gaislerová z odd. správy veřejné zeleně.

Přítomnost hrozby šíření koronaviru COVID-19 klade důraz na opravdu úzkostlivou hygienu a správné nakládání s použitými osobními ochrannými pomůckami v domácnostech a na veřejných místech.

„Buďte k sobě ohleduplní a nikdy nezanechávejte osobní použité ochranné pomůcky, jako jsou roušky, rukavice nebo například jednorázové kapesníky v nákupních košících, mimo odpadové nádoby, na veřejných prostranstvích a v přírodě. Můžete tím ohrozit zdraví pracovníků, kteří zajišťují úklid a svoz odpadu,“ apeluje na občany a jejich chování Kamila Skřítková, vedoucí oddělení správy místního hospodářství a doplňuje: „Doma vložte použité ochranné pomůcky do plastového pytle o tloušťce minimálně 0,2 mm nebo do dvou tenčích pytlů, pevně zavažte a povrch svrchního pytle vydezinfikujte. Takto zabezpečené pytle vhoďte pouze a jen do černé popelnice na směsný komunální odpad. V žádném případě pytle neodkládejte mimo kontejnery.“ Po manipulaci s odpady je pak vždy nutné umýt si ruce mýdlem a vodou.

* PM, neboli Particulate Matter, je systém fungující na principu zachytávání pevných částic na porézním materiálu poloprůchodných kanálků filtru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…