Jablonec nad Nisou: Jarní úklid začal na Horním náměstí

27.03.2020 12:20

Jarní úklid začne v Jablonci v sobotu 28. března, a to na Horním náměstí. V současné době ve městě technické služby osazují dopravní značení. Ruční úklid, tzv. předmetání, se provádí v centru a kolem přehrady už od pondělí 16. března. Problémem jsou třeba papírové kapesníky, které lidé neodhazují do odpadních nádob, ale na zem, nebo je nechávají v nákupních košících.

Jablonec nad Nisou: Jarní úklid začal na Horním náměstí
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Jarní úklid ve městě začne mytím Horního náměstí tlakovou vodou včetně ručního samosběru. Práce by mohly zastavit jedině teploty pod nulou, kdy by hrozilo náledí a poškození strojů,“ říká jednatel Technických služeb Jablonec nad Nisou Milan Nožička. „Zároveň bychom touto cestou požádali občany, aby respektovali dopravní značení oznamující zahájení úklidu v dané lokalitě a, pokud je to možné, na stanovenou dobu přeparkovali svá vozidla. Úklid se tím zrychlí a uspoří se náklady.“

S takzvaným předmetání začaly technické služby už v pondělí 16. března, a to v centru na chemicky ošetřovaných komunikacích a v okolí přehrady. „Tímto opatřením jsme chtěli snížit prašnost v ovzduší, neboť máme samosběry s technologií na likvidaci částic menších než PM 10 (particulate matter*). Tyto částice prachu jsou volně unášeny vzduchem a na sobě mohou nést i viry způsobující onemocnění Covid 19. Čištění města samosběry, zvláště sídlišť a centra, považujeme v této době jako velmi důležité a potřebné,“ dodává ředitel Nožička.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Úklid komunikací ve městě, který zahrnuje tzv. předmetání, strojové i ruční čištění ulic, chodníků a uličních vpustí, je naplánován na devět týdnů. Práci ztěžuje současná zdravotní situace a s ní spojená opatření. Přesto se uklízí nejen ulice a chodníky, ale i zelené plochy. „Jarní úklid představuje zejména hrabání travnatých ploch, které na chvíli zastavilo nepříznivé počasí, a úklid odpadků. Začíná se vždy v parcích a na zelených plochách v centru a postupuje se hvězdicovitě směrem k okrajům města,“ vysvětluje Štěpánka Gaislerová z odd. správy veřejné zeleně.

Přítomnost hrozby šíření koronaviru COVID-19 klade důraz na opravdu úzkostlivou hygienu a správné nakládání s použitými osobními ochrannými pomůckami v domácnostech a na veřejných místech.

„Buďte k sobě ohleduplní a nikdy nezanechávejte osobní použité ochranné pomůcky, jako jsou roušky, rukavice nebo například jednorázové kapesníky v nákupních košících, mimo odpadové nádoby, na veřejných prostranstvích a v přírodě. Můžete tím ohrozit zdraví pracovníků, kteří zajišťují úklid a svoz odpadu,“ apeluje na občany a jejich chování Kamila Skřítková, vedoucí oddělení správy místního hospodářství a doplňuje: „Doma vložte použité ochranné pomůcky do plastového pytle o tloušťce minimálně 0,2 mm nebo do dvou tenčích pytlů, pevně zavažte a povrch svrchního pytle vydezinfikujte. Takto zabezpečené pytle vhoďte pouze a jen do černé popelnice na směsný komunální odpad. V žádném případě pytle neodkládejte mimo kontejnery.“ Po manipulaci s odpady je pak vždy nutné umýt si ruce mýdlem a vodou.

* PM, neboli Particulate Matter, je systém fungující na principu zachytávání pevných částic na porézním materiálu poloprůchodných kanálků filtru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.