Jablonec nad Nisou: Konec pytlového svozu tříděných odpadů

05.01.2018 20:06

Upozorňujeme občany, že od ledna už se nebudou vydávat barevné pytle na tříděný sběr. Končí totiž přechodné období, kdy se postupně zaváděl nový systém třídění. Ten funguje v Jablonci nad Nisou od dubna 2017.

Jablonec nad Nisou: Konec pytlového svozu tříděných odpadů
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Do žlutých kontejnerů se mohou dávat kromě PET lahví veškeré plasty z domácností a nápojové kartony (tetrapaky). „Třídění se tak výrazně zjednodušilo, do jednoho kontejneru mohou přijít různé druhy odpadních obalů,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně.

V průběhu minulého roku bylo vidět, že lidé si na tento systém třídění postupně zvykají. Ve žlutých kontejnerech se postupně začalo objevovat více a více směsných plastů a nápojových kartonů. „Na mnoha místech proto byly umístěny nové žluté kontejnery nebo zvýšena četnost vývozů. V současné chvíli se 72 žlutých kontejnerů vyváží dvakrát týdně (v úterý a v pátek). Tam, kde je kapacita kontejnerů dostačující, byl ponechán pouze úterní svoz,“ upozorňuje Šnytrová.

Dříve, než se ke změně třídění přistoupilo, proběhl několikaměsíční zkušební provoz ve vybraných lokalitách města a vyhodnocování kvality a množství odpadů ve spolupráci se svozovou firmou. „Občané měli možnost vyjádřit se k této problematice v anketě na internetových stránkách města. Naprostá většina vyjádřila spokojenost s tříděním veškerých plastů a tetrapaků do žlutých kontejnerů a přání, aby byl tento systém zaveden na celém území města,“ sděluje přání občanů Miloš Vele, náměstek primátora.

Speciální barevné tašky nabízí informační středisko magistrátu

Vzhledem k tomu, že má řada lidí doma pytle na tříděný odpad do zásoby, bude město ještě po nějakou dobu zajišťovat jejich odvoz. „Přednostně by se však měl veškerý tříděný odpad odkládat do barevných kontejnerů. Jedinou výjimkou jsou kovy, pro které nádoby zavedené nejsou. Kovy a kovové obaly je možné odevzdat ve sběrných dvorech či výkupnách,“ vysvětluje úřednice.

Aby město usnadnilo svým občanům třídění odpadů, objednalo speciální barevné tašky u společnosti Eko-kom, a. s. Ty bude možné od ledna zakoupit na informačním středisku magistrátu. Jedna sada obsahuje tři tašky – modrou na papír, žlutou na plasty a zelenou na sklo. „Při jejich výrobě byl použit recyklovaný materiál, jsou omyvatelné a velmi odolné, aby bylo zajištěno opakované použití až po dobu několika let. Občané Jablonce nad Nisou mohou pořídit jednu sadu tašek za zvýhodněnou cenu 40 Kč,“ uzavírá Barbora Šnytrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…