Jablonec nad Nisou: Magistrát testuje zaměstnance už do podzimu

09.03.2021 13:04

Stálá pracovní skupina Krizového štábu statutárního města Jablonec nad Nisou se mimořádně sešla už v pondělí 8. března. Hlavním bodem bylo povinné testování zaměstnanců úřadu, informace o tom, jak se dodržovala zpřísněná vládní opatření o omezení pohybu během uplynulého víkendu, a distribuce respirátorů od státu pro seniory.

Jablonec nad Nisou: Magistrát testuje zaměstnance už do podzimu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Jablonecká radnice přistoupila k testování svých zaměstnanců už loni na podzim. „Tehdy bylo naším hlavním cílem ochránit pracovníky úřadu a zachovat co největší rozsah poskytovaných služeb úřadu vůči veřejnosti,“ říká primátor města Jiří Čeřovský. Testovaní byli hlavně pracovníci v sociálních službách, u přepážek, členové rady a zastupitelstva. Testovali se také městští strážníci a postupem doby přibyli i pracovníci, kteří uklízí město, a zaměstnanci technických služeb.

„Od začátku roku nabízíme zaměstnancům, kteří mají zájem, testy hrazené ze zdravotního pojištění. Tímto způsobem se nám dosud podařilo zachytit jednotky pozitivních. Minulý týden jsme testovali 126 osob a všichni byli s negativním výsledkem,“ vysvětluje tajemník magistrátu Marek Řeháček s tím, že do 17. března musí být otestovaní všichni zaměstnanci. „Test si mohou nechat udělat na úřadě, nebo na jiném místě, ale musí pak prokázat, že jej absolvovali,“ dodává Řeháček, podle kterého je situace v úřadu stabilní, nemocnost se pohybuje kolem 10 %.

Testovat se bude možné u Centrálu

Také veřejnost bude moci využít ve městě více testovacích míst než dosud. „Zatím bylo možné se nechat otestovat pouze v jablonecké nemocnici. Nově se otevře od 15. března také testovací místo u Obchodního centra Central, v jednání je ještě třetí testovací místo, pro které magistrát vytipoval několik lokalit. Obě budou provozovat soukromé společnosti,“ říká vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová.

Od konce února je v provozu také jablonecké očkovací centrum, které je v městské sportovní hale u přehrady. To už minulý týden proočkovalo 300 klientů denně. „Očkovali jsme jednak seniory, jednak učitele. Vše probíhá hladce bez větších problémů,“ ujišťuje ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček, který nepředpokládá, že by se počet očkovaných v tomto týdnu rapidně zvýšil. „Vše záleží na množství vakcín, jsme schopni bez problému zvýšit kapacitu na 500 očkovaných za den.“

Zaměřili jsme se na nošení respirátorů

Zatímco minulý týden kontrolovala Policie ČR a městská policie, jak lidé dodržují vládní opatření, a zvláště nařízení omezující pohyb přes hranice okresů, o víkendu se policejní složky zaměřili zvláště na situaci kolem přehrady a  v centru města.

Městská policie v minulém týdnu kontrolovala uzavřená sportoviště, restaurace a provozovny, které mají být dle vládních opatření uzavřené. „Zaměřili jsme se také na kontroly povinného užívání ochranných prostředků dýchacího ústrojí, které začalo platit od 1. března,“ říká ředitel MP Jablonec n. N. Michal Švarc. První den podle něj strážníci upozorňovali, druhý den domlouvali, od středy už přistoupili k represím. „Do pátku jsme udělili třináct blokových pokut v celkové hodnotě 2000 korun,“ dodává Švarc, který připomíná, že o víkendu rozšířili hlídkovou činnost v centru města a okolo přehrady z jedné hlídky na tři.

Respirátory pro seniorskou veřejnost

Minulý týden jablonecký magistrát rozdával mezi seniory a sociálně slabé občany chirurgické roušky, které obdržel od státu prostřednictvím potravinové banky. Roušky jsou určené pouze k užívání venku v zastavěném území, nikoli v obchodech, na úřadech nebo ve zdravotnických zařízeních.

Tento týden potravinová banka dodala na úřad respirátory pro seniory a obyvatele sociálně vyloučených lokalit. „Část respirátorů stejně jako minulý týden předáme úřadu práce, část použijí asistenti prevence kriminality pro své klienty. Prioritně však v přízemí radnice budou pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví rozdávat respirátory seniorům, a to ve středu od 10 do 12 a od 13 do 15 hodin,“ doplňuje náměstek pro oblast sociální David Mánek.

Výdejní místo v přízemí radnice mezi hlavních vchodem a kavárnou bude viditelně označené, respirátory se budou po šesti kusech vydávat seniorům a občanům ze sociálně vyloučených lokalit ve středu 10. března od 10 do 12 a od 13 do 15 hodin nebo do vydání zásob. „Je třeba dodržovat platná vládní opatření, to znamená dvoumetrové vzdálenosti, zakrytá ústa a nos,“ připomíná náměstek David Mánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …