Jablonec nad Nisou: Město chce nový terminál, který propojí autobusy, tramvaj i vlak

21.03.2021 9:41

Jablonec nad Nisou nebude realizovat Terminál veřejné osobní dopravy (TVOD) a Parkovací systém v rámci IPRÚ, tj. z končícího dotačního období. Bude však pokračovat v přípravě realizace obou projektů dle aktuálního harmonogramu, který zahrnuje také prodloužení tramvajové trati, spojující Jablonec s Libercem.

Jablonec nad Nisou: Město chce nový terminál, který propojí autobusy, tramvaj i vlak
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Celkové náklady jsou odhadnuté na 476 mil. korun, přičemž dotace z IROP 2021+ by měla v případě úspěchu činit 200 miliónů korun. Zároveň jablonečtí zastupitelé ustanovili pracovní skupinu, která bude projednávat postup přípravy i realizace a případné změny. „Skupinu budou tvořit pracovníci úřadu, externí odborníci a zástupci zastupitelských klubů,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček.

Projekt Terminálu veřejné osobní dopravy (TVOD) tvoří dvě propojené stavby - terminál a parkovací systém. Odhadnuté náklady na tyto dvě stavby po provedených korekcích včetně 5,3 mil. korun za přeložku trafostanice a náhradní zdroj i včetně vybudování dopravního napojení Parkovacího systému na silnici I/14 (ulice 5.květen) za 15 mil. korun vystoupaly na 488 mil. korun včetně DPH. Proto zastupitelé včera volili ze dvou nabídnutých variant.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Podle té první by se stavěl pouze parkovací systém, na který by navázal vlastní terminál. Tato varianta předpokládala rozpočet v celkovém objemu 504 mil. korun, přičemž dotace z IPRÚ činila 100 mil. korun. „Tady však hrozilo riziko, že všechny lhůty nestihneme splnit a dotaci neobdržíme. Což by znamenalo celou realizaci zaplatit z rozpočtu města,“ připomíná náměstek Roubíček.

Druhou variantou bylo odsunout celý projekt do dalšího programovacího období IROP 2021+, vytvořit si tak komfortní časový prostor, zkoordinovat realizaci s výstavbou prodloužení tramvajové trati i propojení zastávky ČD Jablonec – centrum lávkou, a tím uspořit některé výdaje, např. za povrchy komunikací, za provizorní bezbariérové přístupy a vratku části dotace v celkové hodnotě cca 30 miliónů Kč. „Celkové náklady za tuto variantu jsou odhadnuté na 476 mil. korun, přičemž podíl dotace z IROP se rovná částce 200 miliónů,“ doplňuje náměstek.

Jablonečtí zastupitelé zvolili druhou variantu. Nyní budou primátor Jiří Čeřovský informovat Řídící výbor a manažerku IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou o rozhodnutí města a náměstek Petr Roubíček bude pokračovat v přípravě stavby s tím, že složení pracovní skupiny předloží zastupitelstvu na dubnovém jednání. Ekonomického náměstka Milana Kouřila zastupitelé pověřili úkolem zohlednit finanční nároky v rozpočtech na léta 2022-2024 a ve střednědobém výhledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…