Jablonec nad Nisou: Město z ptačí perspektivy

30.06.2019 16:07

Se začátkem prázdnin rozšiřuje své služby turistické infocentrum v Jablonci nad Nisou. Pro návštěvníky bude denně otevřeno v Domě národopisců Scheybalových.

Jablonec nad Nisou: Město z ptačí perspektivy
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

V provozní době jablonecké radnice bude zajišťovat také výstupy na tamní věž. Letošní novinkou a bonusem bude prohlídka nově zrekonstruovaných zasedacích sálů z 30. let minulého století.

Podívat se na svět z výšky láká stále více lidí. Pohled z ptačí perspektivy nabízí i věž jablonecké radnice. „Největší zájem o výstupy očekáváme se začátkem prázdnin. Rozhledny jsou rodinným stříbrem našeho regionu a během letní sezóny jako rozhledna slouží i jablonecká radnice. Za jasného počasí z ochozu její věže uvidíte Černou Studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a samozřejmě Ještěd,“ popisuje Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstupy zajišťuje.

„Pro turisty je velkou atrakcí i zdejší výtah tzv. páternoster, který je vyveze do 4. patra radnice. Odtud však už musejí na věž pěšky – což je 116 schodů,“ dodává Vobořil.

Pro návštěvníky jablonecké radnice připravilo turistické infocentrum letos novinku. Vyhlídky z věže rozšíří o možnost prohlídky zrekonstruovaných zasedacích sálů v druhém patře radnice. Ocení je především obdivovatelé funkcionalismu. „Reagujeme tak na zájem turistů hlavně ze zahraničí. Doposud bylo možné blíže poznat interiéry radnice pouze při oslavách Dne evropského dědictví, což hojně využívají místní,“ upozorňuje Vobořil. Zasedací sály prošly čerstvě rekonstrukcí – podle historických plánů architekta Karla Wintera a dobových fotografií se místnostem vrací původní lesk a sláva. Přední české sklářské firmy se podílely na výrobě svítidel, zruční řemeslníci zhotovili nábytek na míru a do minulosti návštěvníky přenese i reliéf se znakem města a motivy jabloneckého průmyslu, který hlavní zasedací místnosti vévodí.

Funkcionalistickou radnici včetně vyhlídky je možné navštívit pouze ve všední dny. „Musíme se přizpůsobit magistrátu, který je o víkendu mimo provoz,“ vysvětluje Petr Vobořil. „Turistické infocentrum v Domě národopisců Scheybalových i kostel svaté Anny, který máme v programové péči, jsou však pro návštěvníky otevřeny během letních prázdnin každý den.“

Turistické infocentrum v Jablonci nad Nisou:

  • otevírací doba 1. 7.–31. 8., všední dny 9–17 h, víkendy a svátky 10–13 h
  • adresa: Kostelní 1/6, Jablonec nad Nisou
  • tel.: 774 667 677, 483 356 201
  • Více informací ZDE

Vyhlídky z radniční věže v Jablonci nad Nisou:

  • otevírací doba 1. 7.–31. 8., pondělí a středa 10–16 h, úterý a čtvrtek 10–15 h, pátek 10–14 h
  • sraz je v každou celou hodinu v přízemí radnice v informačním středisku, kde si návštěvníci rovněž zakoupí i vstupenky
  • vstupné: 20 Kč (dospělí), 10 Kč (děti, studenti, ZTP, senioři od 65 let), zdarma (děti do 6 let, školní dozor, senioři nad 70 let)

Další informace

  • Kontaktní osoba za JKIC: Radana Schaeferová, tel.: 606 270 543, e-mail ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…