Jablonec nad Nisou: Milostivé léto - příležitost pro dlužníky

27.10.2021 21:01 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 28. října odstartuje milostivé léto. Trvá do 28. ledna 2022 a během těchto tří měsíců mohou lidé snadněji ukončit exekuce, které v minulosti vznikly z veřejnoprávních dluhů. Nesplacené závazky, které mezitím mnohdy narostly na několikanásobky původního dluhu, půjde vymazat během tří měsíců za zvýhodněných podmínek.

Jablonec nad Nisou: Milostivé léto - příležitost pro dlužníky
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Kdo do 28. ledna 2022 zaplatí zbývající jistinu, tedy původní dluh, a k tomu přidá 907,50 Kč jako náklady, ten exekuci ukončí. „Tato možnost se týká dluhů, které mají lidé vůči veřejné správě, a to včetně institucí s jakýmkoli státním podílem nebo třeba podniků s účastí města. Konkrétně jde například o dluhy na obecním nájmu, za jízdu načerno, koncesionářské poplatky, dluhy u nemocnic, zdravotních pojišťoven nebo třeba u energetické společností ČEZ,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

Také v Jablonci nad Nisou budou moci využít milostivé léto ti, kdo mají dluh vůči městu. „Nejvíce evidujeme dlužné nájemné z bytů či pozemků nebo neuhrazené pokuty a místní poplatky. Vymáháme jak dluhy nižší, tak zejména v případě nájemného i velmi vysoké částky. Ten, kdo chce využít tříměsíční doby milostivého léta, musí uhradit celou jistinu, odpuštěné budou případné úroky nebo poplatky z prodlení, které mohou být zejména u starších dluhů velmi vysoké,“ konstatuje Alžběta Svobodná z oddělení právního a veřejných zakázek.

Pomocnou ruku dlužníkům v Jablonci nad Nisou podá hned několik organizaci: „Jednak je možné obrátit se přímo na sociální pracovnice magistrátu. Poradí však i Déčko Liberec, které v Jablonci sídlí ve spolkovém domě, Naděje v Dlouhé ulici, nebo se mohou obrátit na helplinku Člověka v tísni - 770 600 800,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová.

Milostivé léto je součástí schváleného balíku exekučních změn a má pomoci smazat nezvladatelné dluhy z minulosti. Novela exekučního řádu vstoupila v platnost letos v červenci. Podmínkou využití milostivého léta je, že člověk nesmí být v oddlužení, uplatnit jej lze jenom na exekuce, které řeší soudní exekutoři – tedy ne u daňových a správních exekucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…