Jablonec nad Nisou: Na bezpečnost u přechodů v Jablonci dohlédnou nezaměstnaní

06.05.2015 19:34

V Jablonci nad Nisou se rozbíhá nový projekt využití pracovníků veřejně prospěšných prací. Dlouhodobě nezaměstnaní tentokrát budou pomáhat městským strážníkům dbát nad bezpečností dětí při cestách do školy a ze školy. Od úterý 5. května 5 pracovníků VPP hlídá 5 jabloneckých přechodů pro chodce s právem zastavit projíždějící auta a umožnit chodcům bezpečný pohyb přes ulici. „Zatím jde o zkušební provoz, pokud se osvědčí, předpokládáme rozšíření počtu asistentů,“ říká ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Luboš Raisner.

Jablonec nad Nisou: Na bezpečnost u přechodů v Jablonci dohlédnou nezaměstnaní
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

Všichni pracovníci veřejně prospěšných prací vybraní do tohoto projektu mají čistý trestní rejstřík a jsou držiteli platného řidičského oprávnění. Asistenti MP také prošli školením zkušebního komisaře autoškoly a od silničního a dopravního úřadu obdrželi pověření podle § 79 zákona č. 361/2000 o silničním provozu. Každý z nich má u sebe potvrzení na své jméno o pověření na konkrétní lokalitu a čas, kdy smí vozidla zastavovat.

Pracovníci v čepicích a reflexních vestách s nápisem ŠKOLA asistent MP jsou vybaveni terčíkem k zastavování provozu. Na přechodech v blízkosti základních škol Liberecká, 5. května a Sokolí a také na křižovatkách ulic Rýnovická – P. Bezruče a 5. května – Růžová dohlížejí na bezpečnost silničního provozu v době, kdy děti chodí do školy a ze školy, tj. ráno 7:30 – 8:15 a odpoledne 112:30 – 13:30. „Odpolední služby na přechodech jsou novinkou, kterou zavádíme, abychom zajistili co největší bezpečnost zejména menším dětem, které se vracejí ze školy domů. Dosud jsme neměli dostatečnou kapacitu strážníků, asistenti nám umožňují služby rozšířit. Věřím, že se jejich práce osvědčí,“ komentuje odpolední hlídky ředitel Raisner.

Nezaměstnaní ušetří magistrátu měsíčně stovky tisíc korun

Statutární město Jablonec nad Nisou jsou z hlediska zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných na špici. „S úřadem práce v oblasti veřejně prospěšných prací spolupracujeme už více než 10 let, v současné době jablonecký magistrát v různých režimech zaměstnává 150 lidí,“ potvrzuje tajemník úřadu Marek Řeháček. Pracovníci veřejně prospěšných prací a veřejné služby vykonávají většinou úklidové práce, pomáhají ve školských zařízeních s úklidem venkovních prostor, uklízejí na radnici, provádějí jednoduché údržbové práce, pracují jako recepční v domech zvláštního určení a nově také jako asistenti městské policie. Práce nezaměstnaných je ve městě vidět, ulice i chodníky jsou uklizené. „Je třeba si uvědomit, že se jedná o lidi bez pracovních návyků, kteří by také mohli sedět doma nebo na lavičce na náměstí a k jejich pracovnímu nasazení je potřeba takto přistupovat. Na druhou stranu ušetří magistrátu měsíčně stovky tisíc korun, které bychom za práce museli zaplatit externím dodavatelům,“ říká primátor Jablonce Petr Beitl.

VPP – veřejně prospěšné práce - lidé zaměstnaní magistrátem, pracující za 9.200 měsíčně minimální mzdy hrazených z prostředků od Úřadu práce.

VS – veřejná služba – dobrovolníci pracující pro město, kteří formou daru odsouhlaseného radou města dostávají stravenky v hodnotě 150 Kč za každých 20 hodin práce. „Je to jakýsi příspěvek bezplatným brigádníkům na stravu – pokud by to bylo vyjádřeno ve finanční oblasti tak dělají za „7,50 Kč na hodinu,“ vysvětluje Řeháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …