Jablonec nad Nisou: Náměstí ovládnou zvířata s nudličkami

20.08.2014 14:59

Společný koncert jablonecké bluegrassové kapely Nudličky a pražské skupiny Sto zvířat opanuje v sobotu od sedmé hodiny večer Mírové náměstí před radnicí. Je to další z koncertů, které v cyklu Rok české hudby – Město plné tónů připravilo divadlo společně se statutárním městem Jablonec nad Nisou.

Jablonec nad Nisou: Náměstí ovládnou zvířata s nudličkami
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Koncert jablonecké bluegrassové kapely Nudličky začne v 19 hodin a bezprostředně na něj naváže svým vystoupením Sto zvířat. „Muzika Nudliček se z původních coverů Greenhorns začala probarvovat do bluegrassu, newgrassu, přidal se gospel a nakonec i kousek new age a kapela už druhý rok své existence začala jezdit na festiválky,“ říká Pavel Žur, ředitel jabloneckého divadla a dodává, že občas svou tvorbu Nudličky obohatí i jiným žánrem.

Naproti tomu česká klubová kapela Sto zvířat hraje hudbu obvykle žánrově zařazovanou jako SKA. Vznikla v roce 1990 v Praze, od té doby pravidelně koncertuje a vydává desky. „Zatímco v současnosti se styl SKA těší značné popularitě, ještě před několika lety byl tento pojem často neznámý. Sto zvířat patří bezesporu mezi nejúspěšnější české kapely, i když jejich hity nekřižují éter nejposlouchanějších radií. Mají zkrátka svůj styl, své posluchače a vždy téměř vyprodané koncerty nejen v České republice,“ zve na sobotní večer Žur.

O den později se pak město plné tónů přestěhuje do Tyršových sadů, kde je od 15 hodin připravený další promenádní koncert. „Tentokrát se publiku představí Ajeto Glass Dixieland  ze sklářského Nového Boru - proto i v názvu slůvko Glass. Kapela se postupně orientovala na současný neworleánský styl. Repertoár Ajeto Glass Dixielandu je složen z osvědčených dixielandových standardek, kterému odpovídá vyspělost a hudební cítění jednotlivých hráčů,“ popisuje nedělní nabídku ředitelka Eurocentra Jablonec Marta Procházková.

Středa, 27. srpna bude mít na podiu na Mírovém náměstí opět komorní podobu. Od 16 hodin zde vystoupí Trio Clavio - klarinet, housle, klavír. Vzniklo v roce 2013 s pomocí polského klarinetisty a dirigenta Jakuba Bokuna a úspěšně debutovalo na festivalu Clarimania v polské Wroclavi. Potkaly se v něm tři výrazné hudební osobnosti: klarinetistka Jana Černohouzová je posluchačkou HAMU Praha. Jako sólistka získala 1. cenu na soutěži 2nd Viennese School a 1. cenu na soutěži Viktora Kalabise v Rakousku. Pravidelně se účastní výběrových hudebních kurzů (ISA -Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest a Encuentro de Música y Academia de Santander). Letos je již podruhé stipendistkou Nadace Český hudební fond. Lucia Fulka Kopsová začala studovat hru na housle v Bratislavě, nyní pokračuje na JAMU Brno. Je držitelkou 2. ceny mezinárodní soutěže Leoše Janáčka, 3. ceny mezinárodní soutěže Beethovenův Hradec a 2. ceny soutěže Bohuslava Martinů. Absolvovala mistrovské kurzy u předních houslových virtuózů (např.: Jindřich Pazdera, Václav Hudeček, František Novotný, František Török, Juraj Čižmarovič a Pavel Šporcl). Od roku 2010 je členkou PKF-Prague Philharmonia. Klavíristka Lucie Valčová studuje HAMU v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Zvítězila na mezinárodní soutěži Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních a na soutěži Simone Delbert-Fevrier International Piano Competition v Nice, 3. cenu získala na Internationaler Rotary Musikfoerderpreis v Norimberku. V roce 2013 se zúčastnila mezinárodního hudebního studentského festivalu v japonském Kyotu a v létě 2013 pak mezinárodních kurzů v Nice pod vedením prof. Emanuela Krasovského (Izrael) a prof. Akiko Ebi (Japonsko).

Všechny tři interpretky získaly stipendium firmy Yamaha. Jako sólistky nebo členky orchestru spolupracovaly například s Jihočeskou komorní filharmonií, Moravskou filharmonií Olomouc, Státní filharmonií Košice, Filharmonií Brno, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, orchestrem Slovenské filharmonie, Slovenského rozhlasu aj. V současné době spolupracuje s českými i zahraničními autory, jejichž skladby se chystá v blízké době premiérovat.

Trio Clavio s neobvyklým obsazením housle, klarinet, klavír nabízí netradiční repertoár, který se pohybuje v rozmezí od klasicismu po soudobou hudbu. Program: J. K. Vaňhal (1739 – 1813): Trio Es dur, op. 20, č. 5 1. Allegro 2. Grazioso 3. Allegretto W. von Baussnern (1866 – 1931): Serenáda 1. Ruhig, graziös 2. Möglichst schnell, ausgelassen 3. Sehr ruhig 4. Mit Grazie und Humor G. Rossini (1792 – 1868): Introdukce, téma a variace pro klarinet a klavír A. Chačaturian (1903 – 1978): Trio pro klarinet, housle a klavír 1. Andante con dolore, con molto espressione 2. Allegro 3. Moderato, Presto, Moderato tranquillo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…