Jablonec nad Nisou: O prázdninách bude panovat ve školách stavební ruch

26.06.2015 11:42

Do oprav ve školách a školkách během prázdninových měsíců vloží jablonecká radnice zhruba 4 miliony korun z rozpočtu města. Podařilo se také získat dotace na zateplení dvou školek, předpokládaná celková investice je do 12 milionů korun. Letos bude také dokončeno zateplení ZŠ Arbesova. „Požadavků ze škol na úpravy je celá řada, je ale potřeba stanovit priority a finance uvolňovat uvážlivě s ohledem na vývoj hospodaření města,“ vysvětluje náměstek primátora Miloš Vele.

Jablonec nad Nisou: O prázdninách bude panovat ve školách stavební ruch
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Prázdniny jsou již tradičně obdobím, kdy školy a školky obsadí řemeslníci a dojde na opravy, úpravy a rekonstrukce. Některé práce si školy objednají a zaplatí samy ze svých ušetřených peněz, jiné provádí na své náklady město Jablonec, které je zřizovatelem 9 základních a 18 mateřských škol.  Na letošní prázdniny jsou naplánovány opravy za 4 miliony korun.

Základní školy

V ZŠ Liberecká se budou měnit prostory šaten.  „Dojde k vybourání drátěných kójí, opravě prostor a následného nainstalování skříněk. To celé za 250 tisíc korun,“ upřesňuje Václav Kotek, vedoucí oddělení správy objektů.

V ZŠ Mozartova ve Mšeně se bude během léta upravovat kuchyň. Škola je napojená na síť centrálního zásobování teplem Jablonecké energetické, která v současné době prochází revitalizací. Školní kuchyň už nebude moci využívat páru jako doposud, ale nově horkovod. „Je to jedna z největších škol v Jablonci a kuchyň bude zařízena novými spotřebiči za 600 tisíc korun, úpravy kuchyně vyjdou na 300 až 400 tisíc korun,“ prozrazuje náměstek primátora Vele. Ve škole se ještě chystá další etapa rekonstrukce sociálních zařízení.

Na letošní prázdniny je také v plánu oprava vzduchotechniky v kuchyni rýnovické ZŠ Pod Vodárnou.

Arbesovka bude letos hotová

„Letos dokončujeme zateplení ZŠ Arbesova, které spočívalo v zateplení fasády šesti pavilonů včetně spojovacích krčků, výměně pásových oken za plastová, nahrazení boletických panelů vyzdívkami z tvárnic, vystavěla se rampa pro bezbariérový přístup před hlavním vstupem do školy a upravila zeleň,“ vypočítává náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha. Celkové  náklady na rekonstrukci byly 30 milionů, letos na školu rozpočet pamatoval částkou 15,5 milionu korun, z Operačního programu Životní prostředí jsme získali 18 milionů korun. Škola v Arbesově ulici byla poslední takto velkou školou v Jablonci.

Mateřské školy

Prázdninové opravy se týkají také mateřských škol. V MŠ Havlíčkova dojde na opravu kotelny včetně kotlů za 280 tisíc korun. Budova speciální MŠ v Palackého ulici dostane novou střechu za 360 tisíc. V mateřince Střelecká se bude rekonstruovat umývárna. Stejně jako v ostatních školkách a školách se i tady sociální zařízení rekonstruují postupně, každý rok jedno. V MŠ Čsl. Armády v Rýnovicích se v minulých letech postupně vyměňovala všechna okna, letos dojde na opravu zadního venkovního schodiště. Na začátek školního roku je po dohodě s ředitelkou mateřské školy naplánovaná oprava přístupové terasy z Mlýnské ulice v mateřské škole Slunečná. Přístupové cestičky v areálu se budou opravovat v MŠ Švédská a MŠ Tichá.

V kuchyních jabloneckých školek se postupně zabydlují konvektomaty – zařízení, která kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují zdravější vaření. V pěti jabloneckých školkách už konvektomaty jsou, letos se kvůli instalaci dalších budou upravovat prostory kuchyní ve školkách Mechová, Havlíčkova, Švédská, Tichá a speciální mateřince Palackého. Stavební úpravy vyjdou na 600 tisíc, samotné konvektomaty si školky pořizují samy.

U patnácti školek se budou děti radovat z opravených venkovních herních prvků.

Díky dotacím můžeme zateplovat

Velké investice se týkají MŠ Mechová a MŠ Josefa Hory. „Na základě podaných žádostí do 64. výzvy OPŽP o dotace na zateplení školek se podařilo získat potřebné dotace, bez kterých by nebylo možné zateplování provádět, neboť v rozpočtu města takové prostředky nejsou,“ říká Otakar Kypta, vedoucí odboru územního a hospodářského rozvoje.

„V případě MŠ Mechová bylo již vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby a předpokládám, že zateplování zahájíme zhruba od druhé poloviny července,“ konstatuje Kypta. V případě školky v ulici Josefa Hory je předpoklad zahájení prací počátkem srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…